همه ما در خصوص ارزهای دیجیتال شنیده ایم و نام بیت کوین در بین عموم ایرانیان به یک عبارت آشنا تبدیل شده است. از زمانی که رمزارزها به صورت عمومی مورد استقبال قرار گرفتند، فناوری های مرتبط با آنها هم در حال پیشرفت هستند و بلاکچین نیز یکی از این فناوری هاست. در این مطلب به بررسی بلاکچین می پردازیم و بحث می کنیم که شرکت های دانش بنیان چه کارهایی برای ارتقا، بومی سازی و انتقال فناوری آن انجام می دهند. با ما در فن بنیان همراه بمانید.
اول از همه بد نیست برای کسانی که لفظ بلاکچین را شنیده اند اما با تعریف آن آشنایی ندارند، کمی توضیح بدهیم. بلاکچین، به زبان ساده، یک ساختاری دیجیتالی از اطلاعات توزیع شده است که به صورت زنجیره ای از بلوک ها سازماندهی شده است. هر بلوک حاوی مجموعه ای از اطلاعات است و با استفاده از رمزنگاری به بلوک قبلی متصل میشود.
رمزنگاری در هر بلوک به بلوک قبلی وابسته است، بنابراین برای اینکه بتوان به اطلاعات یک بلوک دسترسی پیدا کرد باید به تمام زنجیره دسترسی داشته باشید. در زنجیره های بسیار بزرگ این کار بسیار دشوار شده و در نتیجه ایمنی سیستم حفظ می شود. این ساختار باعث می شود که داده های ذخیره شده در بلاکچین بسیار امن و شفاف باشند و امکان دستکاری یا حذف آن ها به صورت غیرمجاز تقریباً غیرممکن باشد.
یکی از ویژگی های مهم بلاکچین، غیرمتمرکز بودن آن است. به این معنی که هیچ نهاد مرکزی برای کنترل و مدیریت شبکه وجود ندارد و اطلاعات در هزاران کامپیوتر در سراسر جهان کپی و توزیع می شود. این امر باعث می شود که بلاکچین در برابر هک و حملات سایبری مقاوم باشد. همچنین، شفافیت یکی دیگر از ویژگی های بارز این ساختار است: شما نمی توانید یک بلوک معین را از دید پنهان کنید. این موضوع کمک می کند تا راه های دور از چشم برای هک اطلاعات به وجود نیاید.
بلاکچین کاربردهای بسیار گستردهای دارد و فراتر از ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین است، گرچه رمزارزها هستند که آن را بدل به یک فناوری رایج کرده اند. این فناوری در حوزه های مختلفی مانند مالی، لجستیک، انرژی، بهداشت و درمان و حتی رای گیری الکترونیکی مورد استفاده قرار می گیرد.
در طرح دانش بنیان، یکی از اولویت های اصلی توجه به پیشرفت علم و به کارگیری فناوری های نوظهور است. به همین دلیل به سرعت با فراگیر شدن رمزارزها و توجه اقشار مختلف جامعه به این بازار اقتصادی توجه شرکت های دانش بنیان هم به آن جلب شده است. این موضوع به مرور باعث شد که معاونت علمی ریاست جمهوری هم به ارزهای دیجیتال نگاه جدی تری داشته باشد و شرکت های نرم افزاری که در این خصوص فعالیت می کردند، از طرف این نهاد تحت چتر حمایتی طرح قرار گرفتند.
در حال حاضر فعالیت های مرتبط با پول های رمزپایه (کریپتوکارنسی) و بلاکچین، از نظر طرح دانش بنیان در دسته نرم افزارهای بانکی و فین تک ذیل دسته اصلی فناوری اطلاعات و ارتباطات و نزم افزارهای رایانه ای مورد حمایت است. در این دسته بندی چهار محصول یا خدمت اصلی توسط معاونت علمی مطرح هستند که در طراحی آنها باید از بلاکچین استفاده شود. این محصولات عبارتند از:
کیف پول ها به عنوان محلی برای نگهداری آدرس های رمزارزها شناخته می شوند و از نظر امنیتی می توان آنها را جزو مهمترین نرم افزارهای رایج در سطح عمومی دانست، تا جایی که حملات هکری به این کیف پول ها به کرات اتفاق می افتد. تولید آنها قاعدتاً نیازمند تسلط طراح به زیر و بم امنیت سایبری و نرم افزاری خواهد بود و بنابراین لایق دریافت تأییدیه دانش بنیان است.
صرافی های ارز دیجیتال بر اساس توانایی هایشان در جذب مخاطب، مدیریت حجم بالای کاربران به صورت همزمان و رد و بدل کردن اطلاعات کیف پول ها بدون نشت امنیتی بررسی می شوند. جزئیات فنی مورد بررسی در آنها به مراتب بیشتر از دیگر گزینه های مرتبط با بلاکچین است و بنابراین دریافت تأییدیه برای این شرکت ها کار راحتی نیست.
خودپرداز، خوددریافت و درگاه پرداخت برای کریپتوکارنسی نیز سه محصول متصل به هم هستند. البته حتما نیازی نیست حتما هر سه محصول را طراحی کرده باشید تا حمایت های طرح دانش بنیان را دریافت کنید و تنها یکی از آنها هم برای این منظور کفایت خواهد کرد.
همان طور که از تعریف بلاکچین می توانید متوجه شوید، این حوزه از نظر تضمین امنیت اطلاعات در سطح بسیار بالایی قرار دارد و می توان از آن برای ایمن سازی حوزه های مختلف استفاده کرد. صنایع دانش بنیان به کمک این ساختار می توانند اطلاعات حیاتی خود را از گزند حملات سایبری در امان نگه دارند و یک فضای شفاف با مسیرهای دسترسی مشخص فراهم کنند که پایش و رصد ورود و خروج اطلاعات به آن هم بسیار راحت است. پس مزیت های متعددی را می توان برای فعالیت بلاکچین در صنایع مطرح کرد.
به عنوان مثال، در حوزه زنجیره تامین، بلاکچین با ردیابی دقیق محصولات از تأمین کننده ماده اولیه تا تولیدکننده و بعد از آن تا فروشگاه، شفافیت را افزایش داده و امکان ارتکاب جرایم گوناگون در این مسیر را کاهش می دهد. همچنین، در صنایع فینتک و مالی، بلاکچین امکان انجام تراکنش های سریعتر، ارزان تر و امن تر را فراهم کرده و به ایجاد بازارهای مالی جدید کمک کرده است.
علاوه بر این، این سیستم با قابلیت اجرای قراردادهای هوشمند، خودکارسازی بسیاری از فرایندها در حوزه های گوناگون را ممکن ساخته است. قراردادهای هوشمند، برنامه های کامپیوتری خودکار هستند که بر روی بلاکچین اجرا میشوند و می توانند به صورت خودکار توافقات بین طرفین را اجرا کنند. این امر باعث کاهش هزینه ها، افزایش سرعت و کاهش خطاهای انسانی می شود. در صنایع مختلفی مانند انرژی، املاک و مستغلات و بیمه، قراردادهای هوشمند جزو مفیدترین ابداعات مدرن به حساب می آیند. پس می توان اثر این فناوری را هم در بهبود صنایع کنونی و هم ارائه راه حل های جدید بررسی کرد.
جمع بندی
در این مطلب به بررسی بلاکچین و فناوری های مرتبط با رمزارز در زمینه دانش بنیان پرداختیم و به این موضوع اشاره کردیم که شرکت های ارائه دهند محصولات تأیید شده در این زمینه، می توانند دانش بنیان شوند. در صورتی که تولیدکننده این محصولات هستید یا در این زمینه فعالیت می کنید و حالا قصد دارید دانش بنیان شوید، مجموعه فن بنیان می تواند به یاری شما بیاید.
کارشناسان خبره و باتجربه ما می توانند برای ارزیابی محصول به شما کمک کرده و راه را برای دریافت گواهی دانش بنیان برایتان هموار سازند. برای این منظور تنها کافی است با همکاران ما تماس بگیرید تا با کمترین دردسر و هزینه، توان بالقوه و بالفعل شما برای گرفتن تأییدیه برایتان مشخص شود. پس وقت را تلف نکنید و همین امروز با فن بنیان تماس بگیرید!
برای جلسه مشاوره لطفا فرم زیر را تکمیل نمایید و یا با شماره های درج شده تماس بگیرید.