توسعه فناوری‌های نوین در تولید انرژی پاک

توسعه فناوری‌های نوین در تولید انرژی پاک

بحث تولید انرژی به کمک منابع تجدیدپذیر و تمیز در مقایسه با سوخت های فسیلی و هسته ای که زیان های زیست محیطی متعددی دارند، در چند سال اخیر به شدت داغ شده است. با این حال بر کسی پوشیده نیست که ما در ایران با مشکلات عدیده ای در این زمینه روبرو هستیم. در این مطلب به بررسی محصولات و خدمات دانش بنیان می پردازیم که به کمک آنها می توان شرایط تولید انرژی پاک را فراهم کرد یا به تسهیل آنها کمک نمود. با ما در مجموعه فن بنیان همراه باشید.

 

تولید برق با منابع تجدیدپذیر

تولید برق با استفاده از منابع تجدیدپذیر یکی از مهم ‌ترین راهکارها برای مقابله با تغییرات آب و هوایی و کاهش وابستگی به سوخت ‌های فسیلی است. این منابع، برخلاف نفت و گاز، به طور طبیعی تجدید می ‌شوند و آلودگی کمتری هم تولید می ‌کنند، پس هم امکان استفاده طولانی مدت از آنها وجود دارد و هم ضرر و زیان زیست محیطی آنها به مراتب در مقایسه با رقبایشان کمتر است.

جدا از تجدیدپذیری و آلودگی اندک، تولید انرژی پاک به این روش مزایای دیگری هم دارد. کاهش وابستگی به سوخت های فسیلی، کاهش هزینه های تولید برق در درازمدت و ایجاد فرصت های شغلی شاید بدیهی ترین این موارد باشند. با این حال اینطور نیست که بتوان به راحتی به سراغ تولید انرژی پاک به این روش رفت.

سرمایه گذاری کلانی در ابتدای کار برای این روش ها نیاز است و متاسفانه راندمان آنها هم هنوز جای کار دارد. برای مثال پنل های خورشیدی گرچه انرژی پاک تولید می کنند و ضرر و زیان زیست محیطی ناچیزی هم دارند، اما حتی پیشرفته ترین مدل های آنها هم بین 15 تا 22 درصد از انرژی که از طریق تابش خورشید می گیرند به الکتریسیته تبدیل می کنند. پس در ابعاد برابر، یک نیروگاه خورشیدی هنوز برق کمتری نسبت به نیروگاه های سوخت فسیلی تولید می کند.

این مشکل بزرگی است، به خصوص زمانی که زیرساخت های مناسب هنوز در اختیار نباشند و مدیریت ذخیره و مصرف انرژی هم با مشکل روبرو باشد. بنابراین تولید انرژی پاک با این روش ها همواره وابسته به پیشرفت های تکنولوژی بوده اند. اینجاست که نقش شرکت های دانش بنیان مطرح می شود.

 

انرژی پاک و دانش بنیان

اگر مطالب دیگر ما در خصوص طرح دانش بنیان را مطالعه کرده باشید، حتما می دانید که این طرح با هدف حمایت از شرکت هایی ارائه شده است که می توانند فراتر از زیرساخت های موجود کشور و به کمک فناوری روز دنیا، محصولاتی در سطح بین المللی تولید کنند. در حوزه انرژی پاک و تجدیدپذیر که کشور یا با تحریم مواجه است یا سرمایه کافی برای توسعه زیرساخت هایش را در اختیار ندارد، به کارگیری شرکت های دانش بنیان می تواند به شدت برای اقتصاد کشور مفید باشد.

شرکت هایی که در این زمینه کار می کنند به دو شکل می توانند به توسعه انرژی های تجدیدپذیر کمک کنند:

  1. ساخت تجهیزاتی که برای تولید این انرژی ها نیاز است.
  2. تعمیر تجهیزاتی که امکان تولید مستقیم آنها در ایران وجود ندارد.

طبیعتاً شرکت ها به خودی خود به دنبال این تجهیزات و تولید و تعمیرات آنها نمی روند. برای همین منظور، نهادهای نظارتی و مجری طرح دانش بنیان و به خصوص معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تلاش کرده اند با شفاف سازی محصولات مورد تأیید و فراهم کردن حمایت ها و امتیازات متعدد، به این شرکت ها کمک کنند. در ادامه به این محصولات می پردازیم.

 

چه فناوری هایی در تولید انرژی پاک دانش بنیان عرضه می شوند؟

فهرست کالا و خدمات دانش بنیان مشخص می کند که چه محصولاتی و با چه شرایطی قطعا می توانند تأییدیه دانش بنیان دریافت کنند. از این طریق علاوه بر اینکه اطلاع رسانی به شرکت ها انجام می شود، آن دسته متقاضیانی هم که توانایی توسعه این تجهیزات را دارند متوجه می شوند چه گزینه هایی برای دریافت تأییدیه در دسترس آنهاست.

همین موضوع در مورد انرژی پاک هم برای شرکت های دانش بنیان رعایت شده است. فهرست در حوزه «ماشین آلات و تجهیزات پیشرفته»، قسمتی را تحت عنوان «تجهیزات پیشرفته حوزه انرژی های تجدید پذیر» در نظر گرفته است که شامل تجهیزات مورد استفاده در انرژی های پاک در دسته های زیر می شود:

  1. انرژی هیدروژنی
  2. انرژی خورشیدی
  3. انرژی بادی
  4. انرژی برق آبی
  5. انرژی های دریایی
  6. انرژی زیست توده

سامانه های پیشرفته خالص سازی، ذخیره سازی، انتقال و توزیع گاز هیدروژن به همراه سامانه های تولید انرژی الکتریکی از این سوخت در دسته اول قرار می گیرند.

دسته انرژی خورشیدی شامل کلکتورهای پیشرفته، سلول های خورشیدی و تعقیب کننده های سیستم های خورشیدی است. سلول ها بسته به نوعشان با ظرفیت های مختلفی تأیید می شوند، مثل مدل های پلی کریستال که باید بازده 14% یا بیشتر داشته باشند و مدل های آمورفوس که باید حداقل 5% بازدهی ارائه کنند.

انرژی بادی شامل ادوات توربین های بادی مثل پره کامپوزیتی، گیربکس، روت جوینت و سیستم کنترل زاویه است که همگی باید توسط شرکت به صورت کامل تولید شده باشد. انرژی برق آبی هم به صورت مشابه به تجهیزات نیروگاه های برق آبی اشاره می کند.

انرژی های دریایی شامل چهار دسته می شود: سیستم های استحصال انرژی از جریانات آبی مثل جذر و مد، سیستم های استحصال از امواج دریا، سیستم های استحصال از اختلاف دمایی آب دریا و سیستم های مبتنی بر اختلاف شوری آب دریا.

در نهایت هم انرژی زیست توده را داریم که به بویلرهای پیشرفته زیست توده، راکتورهای گازساز با بازدهی بالا، سیستم های تولید همزمان برق و حرارت و سیستم های تولید توان پراکنده از زیست توده می پردازد.

 

جمع بندی

در این مطلب در مجموعه فن بنیان تلاش کردیم شما مخاطبین عزیز را با فناوری های نوین در عرصه انرژی های پاک و روشی که طرح دانش بنیان از آنها حمایت می کند آشنا کنیم. در صورتی که تولیدکننده چنین ادواتی هستید یا قادرید دست به تولید آنها بزنید، فن بنیان آماده است تا خدمات خود را برای دانش بنیان شدن در اختیار شما عزیزان قرار بدهد.

تجربه طولانی ما در همکاری با شرکت های متقاضی این تأییدیه و تعدد گواهی هایی که برای شرکت ها دریافت کرده ایم، تضمین خواهد کرد که بتوانید با خیال آسوده دانش بنیان شوید. تنها کافی است همین امروز با همکاران ما تماس بگیرید و اطلاعات تکمیلی را در این خصوص دریافت نمایید.

مقالات مرتبط

فرم درخواست مشاوره

برای جلسه مشاوره لطفا فرم زیر را تکمیل نمایید و یا با شماره های درج شده تماس بگیرید.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.