تورج امرایی، معاون توسعه شرکتهای دانش بنیان، قانون جهش دانش بنیان را یکی از مترقیترین قوانین کشور دانست و تأکید کرد که تاکنون بخشی از ظرفیتهای آن مورد استفاده قرار گرفته است. وی افزود: در معاونت علمی ریاست جمهوری و بهویژه در معاونت توسعه شرکتهای دانش بنیان، تلاش داریم از همه ظرفیتهای این قانون به بهترین شکل ممکن استفاده کنیم. تکالیفی در اسناد بالادستی برای ما تعریف شده که بهعنوان شاخصهای کلیدی مطرح هستند و باید به آن¬ها دست یابیم.
به گفته دکتر امرایی، اکوسیستم شرکتهای دانشبنیان کشور شامل بیش از ۱۰ هزار و ۱۰۰ شرکت است که ۶۷ درصد آنها نوپا، ۲۴ درصد نوآور و ۹ درصد فناور هستند. درآمد کل شرکتهای دانشبنیان در سال گذشته ۱۱۴۷ هزار میلیارد تومان بوده که از این میزان، ۲۶۳ هزار میلیارد تومان مربوط به محصولات دانشبنیان بوده است. این میزان در تولید ناخالص داخلی کشور سهمی ۲.۸ درصدی دارد، اما سهم فروش محصولات دانش بنیان تنها ۰.۶ درصد از تولید ناخالص داخلی است. این رقم باید مطابق با برنامه هفتم توسعه افزایش یابد تا سهم اقتصاد دانش بنیان به ۷ درصد و تعداد شرکتهای دانش بنیان به ۳۰ هزار شرکت برسد.
اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه دانش بنیان
امرایی یکی از مهمترین مواد قانون جهش دانشبنیان را ماده ۱۱ و ۱۳ دانست و توضیح داد که در قالب این مواد، دبیرخانهای تحت عنوان دبیرخانه اعتبار مالیاتی در معاونت علمی ایجاد شده است. این دو ماده به شرکتهای دانشبنیان و حتی شرکتهای غیر دانشبنیان اجازه میدهند که در صورت انجام تحقیق و توسعه یا سرمایهگذاری در زیستبوم فناوری کشور، از اعتبار مالیاتی بهرهمند شوند.
به گفته وی، سقف مصوب پروژههای اعتبار مالیاتی در سال جاری به بیش از ۵ هزار میلیارد تومان رسیده و همچنان در حال ارزیابی است. این موضوع موجب رونق فعالیتهای تحقیق و توسعه در شرکتهای دانشبنیان و غیر دانشبنیان خواهد شد.
یکی از اقدامات کلیدی معاونت علمی، فراخوانهای مسئلهمحور در حوزههای استراتژیک کشور است. امرایی به دو فراخوان مهم در این زمینه اشاره کرد:
۱. فراخوان حوزه دارو
۲. فراخوان حوزه انرژی (بهویژه ناترازی انرژی)
هدف از این فراخوانها، استفاده بهینه از ظرفیت قانون جهش دانش بنیان برای توسعه فناوری و ارتقای محصولات در این دو حوزه کلیدی است.
یکی دیگر از بخشهای مهم این قانون، ماده ۱۰ است که به تولید بار اول اختصاص دارد. امرایی توضیح داد که دبیرخانهای تحت عنوان کارگروه تولید بار اول در معاونت علمی تشکیل شده است که شامل نمایندگانی از وزارت صمت و سایر دستگاههای مرتبط است. هدف این کارگروه، ساخت محصولات راهبردی دانش بنیان برای اولین بار در کشور و جلوگیری از وابستگی به واردات است.
امرایی اعلام کرد که تاکنون ۱۷۹ ابلاغیه تولید بار اول به دستگاههای اجرایی ارسال شده که ارزش آنها ۴۵۵ میلیون دلار است. از این تعداد، ۱۳۴ قرارداد به ارزش ۲۴۱ میلیون دلار به مرحله اجرا رسیده و ۵۴ قرارداد نیز به پایان رسیده است.
وی افزود: «در حال حاضر، ۱۳۴ قلم محصول دانش بنیان کلیدی و ۵۴ محصول راهبردی در کشور در حال بومیسازی است. این محصولات در حوزههایی همچون نفت، برق، فناوری اطلاعات و ارتباطات قرار دارند.
حمایتهای مالی و بیمهای از شرکتهای دانش بنیان
امرایی در ادامه به حمایتهای مالی و بیمهای از شرکتهای دانشبنیان اشاره کرد و گفت:
تاکنون ۲۵۰۰ شرکت دانشبنیان از معافیتهای بیمهای به ارزش ۲ هزار میلیارد تومان بهرهمند شدهاند.
در سال ۱۴۰۳، قراردادهای دانشبنیان به ارزش ۶.۶ هزار میلیارد تومان ارزیابی و ۸۰۰ میلیارد تومان معافیت بیمهای برای آنها اعمال شده است.
برنامهای برای افزایش تعداد سربازان امریه شرکتهای دانش بنیان از ۱۵۰۰ نفر به تعداد بیشتری در همکاری با ستاد کل نیروهای مسلح در حال اجرا است.
صندوق پژوهش و فناوری بیمه با سرمایه ۱۰۰۰ میلیارد تومان در همکاری با بیمه مرکزی، بیمه ایران و بیمههای خصوصی راهاندازی شده تا ضمانتنامههای بیمهای برای محصولات دانشبنیان صادر کند.
امرایی از بهروزرسانی فهرست کالا و خدمات دانشبنیان تا پیش از پایان سال جاری خبر داد و گفت: آخرین نسخه این فهرست مربوط به اردیبهشت ۱۴۰۰ است. اکنون در حال بازنگری آن با توجه به فناوریهای نوظهور مانند هوش مصنوعی، اقتصاد دیجیتال، انرژیهای تجدیدپذیر و سایر حوزههای پیشرفته هستیم.
برای جلسه مشاوره لطفا فرم زیر را تکمیل نمایید و یا با شماره های درج شده تماس بگیرید.