دانش بنیان و شرکت های دانش بنیان نقش بسیار اساسی و مهمی در هر کشور ایفا می کنند، چرا که این شرکت ها با تولید محصولات بر پایه دانش و علم، بالاترین بازدهی با کمترین هزینه را خواهند داشت. شاید بارها و بارها نام شرکت دانش بنیان به گوش شما خورده باشد اما یک شرکت باید چه ویژگی ها و مشخصه هایی داشته باشد تا بتوان آنرا به عنوان یک شرکت دانش بنیان تلقی نمود؟ امروز در این مطلب به بررسی تمامی جزئیات و نکات ریز درشت و ماهیت شرکت های دانش بنیان پرداخته ایم، پس برای آشنایی کامل با این شرکت ها و رسیدن به پاسخ سوال شرکت دانش بنیان چیست؟ حتما تا انتها این مقاله همراه پایگاه توسعه فن بنیان باشید.
شرکت دانش بنیان در عمل، یک مجموعه با فعالیت مبتنی بر علم و دانش روز است که به کمک این علم و دانش توانسته یک محصول یا خدمت پیشرفته با سطح فناوری بالا عرضه کند. نهادهای مسئول طرح دانش بنیان، این شرکت ها را بر اساس مجموعه ای از ویژگی ها و معیارها بررسی می کنند و در صورتی که محصول یا خدمت شرکت اثبات کننده به کارگیری فناوری روز باشد، گواهی دانش بنیان به آن اعطا می شود. مجموعه های دارنده این گواهی هم می توانند از حمایت ها، امتیازات و تسهیلات متعددی برای توسعه خود بهره مند شوند.
مزایای دانش بنیان شدن به شکلی طراحی شده اند که بستر مناسبی برای رشد و توسعه شرکت های تحت حمایت طرح فراهم کنند. این مزایا که به سه دسته تسهیلات، حمایت ها و معافیت ها تقسیم می شوند، با همکاری با نهادها و سازمان های ثانویه فراهم شده و به راحتی در اختیار شرکت دانش بنیان قرار می گیرند.
مطرح ترین مزایایی که می توان برای این شرکت ها مطرح کرد شامل وام، کمک به یافتن سرمایه گذار، اعطای اعتبار مالیاتی، خدمات امریه سربازی، خدمات استقرار، معافیت گمرکی و معافیت از پرداخت حق بیمه قراردادها می باشد.
حمایت های دانش بنیان را اغلب مهمترین مزیت هایی می دانند که در اختیار این شرکت ها قرار می گیرد. حمایت ها شامل 110 برنامه گوناگون هستند که کمک می کنند تا هزینه های شرکت در یک حوزه معین کاهش پیدا کند و از این طریق مجموعه ها می توانند با سرمایه گذاری هزینه های صرفه جویی شده، رشد و توسعه خود را سرعت بدهند.
بعضی از حمایت های اصلی دانش بنیان شامل معافیت مالیاتی، اعتبار مالیاتی، امریه سربازی، معافیت پرداخت حق بیمه، بهره مندی از بیمه تکمیلی، امکان استقرار در ساختمان های مسکونی، استفاده از بودجه پژوهشی دستگاه های اجرایی و امکان استقرار در پارک های علم و فناوری است.
شاید بپرسید چطور می توان ادعای یک مجموعه مبنی بر دانش بنیان بودن را تشخیص داد؟ بعد از دریافت تأییدیه دانش بنیان، شرکت دریافت کننده به فهرست این مجموعه ها در بانک اطلاعاتی نهادهای مسئول طرح افزوده می شود. فهرست شرکت های دانش بنیان به صورت آنلاین در دسترس عموم بوده و دائماً هم بروز رسانی می شود، بنابراین به کمک آن می توانید دانش بنیان بودن شرکت ها را به راحتی استعلام کنید.
این فهرست از طریق لینک اینترنتی pub.daneshbonyan.ir در دسترس بوده و با ورود به آن می توانید بر اساس اسم شرکت، استان محل فعالیت، حوزه فعالیت و… فهرست را دسته بندی و بعد بررسی کنید.
عبارت ثبت شرکت دانش بنیان ممکن است شما را گمراه کند، چون در حقیقت این فرآیند هیچ ارتباطی به ثبت شرکت عادی ندارد. برای اینکه یک شرکت دانش بنیان شود، باید ابتدا مراحل ثبت و دریافت کد ملی آن به پایان برسد و فعالیت شرکت آغاز شود. سپس، بررسی شرایط دریافت تأییدیه دانش بنیان بر اساس محصول یا خدمتی که مجموعه ارائه می دهد، انجام می شود. در واقع دریافت یا عدم دریافت تأییدیه از نهادهای مسئول این طرح کاملا وابسته به شرایط این محصول یا خدمت خواهد بود.
گرچه امکان اقدام برای دریافت تأییدیه از بدو تأسیس شرکت وجود دارد، اما پیشنهاد می شود تا زمانی که محصول مورد نظر شما به تجاری سازی و درآمدزایی رسیده و سطح مشخصی از توسعه را بدست بیاورد، برای ثبت دانش بنیان صبر کنید.
همان طور که گفتیم، دانش بنیان شدن شرکت با بررسی و ارزیابی محصول یا خدمتی که ارائه می دهد سنجیده می شود. تمرکز روی خروجی مجموعه به عنوان عامل اصلی، باعث می شود که مسائلی مثل ابعاد شرکت، تعداد کارکنان، سابقه فعالیت و حضور یا عدم حضور اعضای هیئت علمی در شرکت به عنوان شرایط شرکت دانش بنیان مورد توجه نباشند.
با این حال عوامل گوناگون دیگری هم باید مورد بررسی قرار بگیرند تا شرکت به عنوان یک شخص حقوقی واجد شرایط تأییدیه محسوب شود. مهمترین این عوامل شامل موارد زیر می شود:
محصول دانش بنیان بسته به حوزه فعالیت شرکت باید مورد بررسی قرار بگیرد. به صورت عمومی، می توان محصول یا خدمت شرکت را بر اساس فهرست کالا و خدمات دانش بنیان بررسی کرد. در صورتی که محصول مطابق نیازهای فهرست طراحی شده باشد و بتوان تولید تمام و کمال آن در محل شرکت را اثبات کرد، می توان به دریافت تأییدیه امیدوار بود.
به صورت تخصصی تر، هر محصول باید توسط ارزیاب های معاونت علمی ریاست جمهوری بررسی شود. اغلب این ارزیاب ها به سه نکته در محصول یا خدمت توجه ویژه ای دارند:
جمع بندی
در صورتی که می خواهید شرکت خود را به زمره شرکت های دانش بنیان اضافه کنید و از حمایت های این حوزه برخوردار شوید، نیاز به کمک یک مشاور مسلط و معتبر دارید که برای انجام صحیح، سریع و کامل تمام مراحل دریافت تأییدیه دانش بنیان شما را همراهی کند. مجموعه فن بنیان آماده است تا چنین خدمتی را به راحتی هرچه تمام تر در اختیار شما قرار دهد. تنها کافی است با همکاران ما تماس بگیرید تا در این خصوص اطلاعات تکمیلی را در اختیار شما بگذارند.
برای جلسه مشاوره لطفا فرم زیر را تکمیل نمایید و یا با شماره های درج شده تماس بگیرید.