نوآوری‌های دانش‌بنیان در تولید پلیمرهای زیست‌تخریب‌پذیر

نوآوری‌های دانش‌بنیان در تولید پلیمرهای زیست‌تخریب‌پذیر

شرکت های دانش بنیان در حوزه های مختلفی فعالیت می کنند و با به کارگیری علم و دانش روز، توانسته اند به پرچمداران زمینه های تخصصی خود تبدیل شوند. یکی از این زمینه ها هم تولید انواع پلیمرها و به خصوص پلیمرهای زیست تخریب پذیر است، موادی که گسترش استفاده از آنها می تواند نقش حیاتی در حفاظت از محیط زیست کشور بازی کند. در این مطلب با فن بنیان همراه باشید تا هم با این پلیمرها و هم با نوآوری های دانش بنیان مرتبط با آنها بیشتر آشنا شوید.

 

پلیمر زیست تخریب پذیر یعنی چه؟

پلیمرهای ساخت دست انسان به صورت ذاتی مواد مصنوعی محسوب می شوند و بنابراین در برابر عوامل طبیعی بسیار مقاوم هستند. این مقاومت در برابر عوامل محیطی مثل گرما، رطوبت، میکروارگانیسم ها و… تا حدی به خاطر طراحی آنهاست، چون از این مواد در کاربردهایی استفاده می شود که باید دوام مواد در آنها حداکثرسازی شود. اما در موارد متعددی این مقاومت، به خصوص در برابر تجزیه کننده های طبیعی، آنقدر بالاست که می تواند برای محیط زیست مخرب باشد.

این نوع ضرر و زیان به محیط زیست را اغلب با نام آلودگی سفید می شناسند، یعنی رهاسازی مواد پلیمری و پلاستیکی در طبیعت که می توانند زندگی گیاهان و جانوران را دچار مشکل کرده و در بافت های آنها به صورت میکروپلاستیک ها تجمع کنند. این میکروپلاستیک ها در بسیاری از موارد از طریق نباتات و دام به بدن انسان برمیگردند و بنابراین آثار منفی مواد زیست تخریب ناپذیر می تواند بسیار گسترده باشد.

به همین دلیل است که ایده پلیمرهای زیست تخریب پذیر مطرح شد. این مواد در طبیعت به راحتی تجزیه می شوند و بنابراین دیگر در درازمدت برای انسان و محیط زندگی اطراف ما مضر نیستند. به صورت کلی دو دسته اصلی پلیمر زیست تخریب پذیر وجود دارد:

  1. طبیعی
  2. مصنوعی

مدل های طبیعی از سلولز، نشاسته، چربی های حیوانی، ابریشم، پشم و ژلاتین تولید می شوند. این در حالی است که برای ساخت مدل های مصنوعی از پلی استرهای آروماتیک و آلیفاتیک، پلی وینیل الکل و پلی الفین ها استفاده شده است. در هر دو حالت پیوندهای بین اجزای تشکیل دهنده به راحتی توسط فعالیت های میکروبی یا گذر زمان از هم باز شده و در نتیجه تجزیه آسان را تضمین می کند.

 

چرا پلیمرهای زیست تخریب پذیر اهمیت دارند؟

این مواد گرچه بیشتر از همه در خصوص ارتباطشان با محیط زیست مطرح می شوند، اما جدا از آن مزایای دیگری هم در اختیار مصرف کننده قرار می دهند. برای مثال عدم استفاده از مصنوعات شیمیایی به آنها کمک می کند که در مجاورت مواد غذایی، محصولات کشاورزی و داروها استفاده شوند، بدون آن که روی طعم و خصوصیات آنها اثر بگذارند. پس حتی اگر حفاظت از محیط زیست برای یک صنعت اولویت نباشد، می تواند از مزیت های دیگر این مواد بهره برداری کند.

مهمترین مزیت های این پلیمرها عبارتند از:

  1. حفاظت از محیط زیست
  2. کاهش چشمگیر تولید زباله های پلاستیکی
  3. کمک به توسعه پایدار به خاطر تولید از منابع تجدیدپذیر
  4. کاهش انتشار گازهای گلخانه ای
  5. استفاده بهینه در مجاورت مواد غذایی، محصولات کشاورزی، تولیدات پزشکی و انواع کامپوزیت ها

حالا شاید بپرسید که چه ارتباطی بین این مواد زیست تخریب پذیر و طرح دانش بنیان مطرح است. در ادامه به این موضوع هم می پردازیم.

 

طرح دانش بنیان و پلیمر زیست تخریب پذیر

طرح دانش بنیان از همان زمان که حمایت از شرکت های خصوصی را آغاز کرد، به رشد فناوری و نیازهایی هم که در زمینه های مختلف وجود داشته است توجه کرده است. گرچه محیط زیست برای بسیاری از صنایع داخلی ما اولویت نیست، اما با اهداف توسعه اقتصاد دانش بنیان ارتباط نزدیکی برقرار می کند.

طرح دانش بنیان مطرح می کند که یک محصول دانش بنیان یا باید از خروج ارز جلوگیری کند یا باید ارزآوری از خارج داشته باشد. از آنجایی هم که بحث حفاظت محیط زیست و صنایع سبز در سطح بین الملل مورد توجه است، پس پلیمرهای زیست تخریب پذیر می توانند در خارج از ایران مشتری پیدا کنند. در نتیجه حمایت از شرکت های تولیدکننده این مواد تبدیل به یکی از اولویت های نهادهای مسئول دانش بنیان شده است.

در ادامه به اینکه این پلیمرها در ساختار دانش بنیان شامل چه مواد و خدماتی می شوند، صحبت می کنیم.

 

پلیمرهای زیست تخریب پذیر دانش بنیان

شرکت های دانش بنیان در زمینه پلیمرها فعالیت های متعددی انجام می دهند و گواهی های فراوانی هم برای متقاضیان این حوزه صادر شده است. در حقیقت در فهرست کالا و خدمات دانش بنیان، «مواد پیشرفته» مانند پلیمرها و کامپوزیت ها یک دسته بندی اصلی به حساب می آید. اختصاص یک دسته بندی کامل به این حوزه کاملا نشان می دهد که نهادهای مسئول هم متوجه اهمیت این زمینه کاری شده اند.

پلیمرهای زیست تخریب پذیر و زیست سازگار، یک زیردسته سوم از شاخه پلاستیک ها و محصولات وابسته در فهرست را به خود اختصاص داده اند. در اینجا به وضوح می توان مهمترین تولیداتی که توسط دانش بنیان ها عرضه شده و به عنوان پلیمر زیست تخریب پذیر مورد تأیید نهادهای مسئول طرح است مشاهده نمود. این خدمات و محصولات که در دسترس عموم هم قرار دارند عبارتند از:

  1. تولید ایمپلنت ها و پلیمرهای پزشکی مانند پرکننده های دندانی
  2. تولید قطعات اصلاح سطحی شده با پلیمرهای زیست سازگار
  3. سنتز پلیمرهای زیست تخریب پذیر
  4. عرضه پوشش ها و بهبود دهنده های زخم (مهندسی بافت)
  5. طراحی سامانه ها و شبکه های پلیمری دارو رسانی به اندام ها و اعضای بدن

 

جمع بندی

در صورتی که قصد دارید برای دریافت تأییدیه در زمینه پلیمرها و مواد مشابه آنها اقدام کنید، مجموعه فن بنیان با افتخار خدمات خود را در اختیار شما قرار می دهد. فن بنیان با اتکا به تجربه کارشناسان خود در زمینه دریافت تأییدیه دانش بنیان و همچنین تخصصی که در کار با شرکت های گوناگون متقاضی این گواهی دارد، تضمین می کند که مسیر را برای دانش بنیان شدن شما هموار کند. می توانید با کارشناسان ما برای اطلاعات بیشتر تماس بگیرید.

مقالات مرتبط

فرم درخواست مشاوره

برای جلسه مشاوره لطفا فرم زیر را تکمیل نمایید و یا با شماره های درج شده تماس بگیرید.

2 نظر

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.