تدوین برنامه رشد برای متقاضیان دانش بنیان

تدوین برنامه رشد برای متقاضیان دانش بنیان

به روز رسانی قانون دانش بنیان در سال 1402 با خود تبصره ها، نکات و مسائل ریز و درشت فراوانی را به همراه آورده است که توجه به آنها لازمه بهره برداری صحیح از حمایت های این حوزه می‌باشد. یکی از مسائلی که هم برای متقاضیان دریافت تأییدیه و هم برای مجموعه هایی که پیش از این در فهرست شرکت های دانش بنیان برای خود جا پیدا کرده اند، تدوین سالیانه برنامه رشد و ارائه آن به معاونت علمی‌ و فناوری ریاست جمهوری است.

این امر یکی از مسائل کلیدی در فرآیند بهره برداری از این خدمات است که اغلب دستکم گرفته می‌شود و به همین دلیل، مرکز توسعه دانش بنیان خدمات خود را در این زمینه در اختیار هموطنان گرامی‌قرار داده است. در ادامه در این زمینه بیشتر شما را در جریان قرار می‌دهیم.

مواردی که در این مطلب فن بنیان می‌خوانیم:

برنامه رشد چیست؟

اول از همه باید با تعریف این برنامه آشنا شویم. طبق قانون جدید، شرکت های دانش بنیان در ابتدای هر سال موظفند برنامه های خود برای رشد و توسعه مجموعه خود طی سال آتی را در اختیار معاونت علمی‌و فناوری ریاست جمهوری قرار دهند تا از این طریق برای میزان و نحوه دریافت حمایت های دولتی هر کدام از آنها برنامه ریزی شده و بودجه اختصاص پیدا کند.

این موضوع هم برای مدیریت منابع از جانب دولت و هم برای پایش وضعیت فعالیت این شرکت ها در نظر گرفته شده است. همچنین در صورت تحقق پیدا نکردن برنامه، معاونت می‌تواند وضعیت مجموعه های تحت حمایت خود را آسیب شناسی کرده و در صورت نیاز در خصوص سیاست های جاری کشور که بر این شرکت ها اثر منفی می‌گذارند، به درستی و با مدارک مستند موضع گیری نماید.

برنامه در حال حاضر در فرم اولیه خود، باید شامل پیشبینی مجموعه برای توسعه در سه بخش باشد:

 

  • بخش فنی: تولید محصولات دانش بنیان بیشتر یا توسعه محصول ثبت شده کنونی
  • بخش مالی: درآمدزایی بیشتر در نتیجه برخورداری از حمایت های معاونت علمی
  • بخش نیروی انسانی: توسعه نیروی انسانی شرکت یا به کارگیری نیروهای نخبه دانشگاهی

 

لازم به ذکر است که هر کدام از این موارد بسته به شرایط شرکت مورد بررسی قرار می‌گیرند. برای مثال، همکاری با یک استاد برجسته دانشگاهی شاید از نظر تعداد کمتر از به کارگیری چند ده تکنسین باشد، اما از نظر ارزش برای معاونت علمی، اختلاف میان آنها با در نظر داشتن مقام علمی‌نیروی انسانی به کار گرفته شده جبران می‌شود. مثال دیگر به بخش فنی برمیگردد، جایی که توسعه در این قسمت می‌تواند شامل تولید محصول جدید، کار بر روی بهینه سازی محصول قدیمی‌یا حتی بومی‌سازی بخشی از خط تولید محصولات تأیید شده توسط معاونت باشد.

با این وجود شکی نیست که چنین برنامه ای دارای چهارچوب خاص خود بوده و تهیه آن می‌تواند چالش های مختص خود را داشته باشد. این موضوع به این واقعیت دامن می‌زند که شرکت باید زمان و هزینه معینی را صرف تببین و تهیه برنامه رشد نماید. این هزینه و زمان صرف شده باید آورده مناسبی هم برای مجموعه داشته باشد و اینجاست که مزایای این برنامه خود را مطرح می‌کنند.

برنامه رشد دانش بنیان چیست؟

فواید برنامه رشد چیست؟

بر اساس چهارچوب مد نظر معاونت علمی‌ و فناوری ریاست جمهوری، سه سطح در برنامه رشد برای تعیین موقعیت مجموعه ها از نظر میزان توسعه در نظر گرفته شده است:

  • سطح بالا: پیشبینی رشد بیش از 100% در شرکت
  • سطح متوسط: پیشبینی رشد 50% تا 100% در شرکت
  • سطح پایین: پیشبینی رشد کمتر از 50% در شرکت

بسته به اینکه شرکت پیشبینی کدام سطح از رشد را داشته باشد و در صورتی که به آن دست پیدا کند، حمایت های معاونت و سقف آنها هم دستخوش تغییر می‌شود.

برای مثال، سقف وام برای شرکت هایی که پیشبینی رشد سطح بالا دارند در صورت دستیابی به آن، افزایش قابل توجهی پیدا می‌کند. این امر به شرکت هایی که در ارزیابی اولیه به عنوان شرکت های نوپا ثبت شده اند کمک می‌کند تا سقف تسهیلات خود را بدون نیاز به رده بندی مجدد بالا برده و از حمایت های مفیدتری استفاده کنند.

اما شاید حالا این سوال مطرح شود که چه پیچیدگی هایی در مسیر تدوین این برنامه پیش می‌آید؟

تدوین برنامه رشد و مرکز توسعه دانش بنیان

همان طور که گفتیم، برنامه رشد باید تحت چهارچوب خاصی تهیه شود. اما مهمتر از آن، این برنامه باید برای شرکت قابل دستیابی باشد، چون عدم دستیابی به اهداف برنامه به معنای عدم دستیابی به حمایت های مورد نیاز مجموعه خواهد بود.

لذا گرچه هر شرکتی می‌تواند اعلام کند که قادر به توسعه بیش از 100% در بخش های مختلف خود است، اما تا وقتی که به این سطح از پیشرفت دست پیدا نکنید چنین ادعایی هیچ حمایت اضافه ای برای شما به همراه نخواهد داشت.

لذا یک برنامه صحیح، یک برنامه واقع بینانه است که در صورت عمل کردن به آن، امکان بهره برداری از تسهیلات بیشتر به حداکثر برسد.

این امر به خصوص برای شرکت های بزرگ مصداق بهتری دارد، چون رشد محسوس در این مجموعه ها دشوارتر است و مباحثی مانند ورود به بورس و شفاف سازی اطلاعات تجاری و اقتصادی در خصوص آنها مطرح می‌گردد.

مرکز توسعه دانش بنیان به عنوان یکی از هسته های فعال در کشور به منظور یاری رسانی به هموطنان و متقاضیان این طرح ملی، خدمات خود را برای تدوین صحیح برنامه رشد در اختیار شما قرار می‌دهد. تجربه پیشین ما در زمینه کار با شرکت های متعدد در زمینه های کاری گوناگون تضمین می‌کند که بتوانیم برآورد مناسبی از بایدها و نبایدهای توسعه در کنار توانایی بالقوه مجموعه شما برای رشد بدست آوریم و به همین دلیل، می‌توانید با خیال آسوده این امر را بر عهده ما بگذارید و از تسهیلات اضافه ای که از جانب معاونت علمی‌ریاست جمهوری در اختیارتان قرار می‌گیرد، مطمئن باشید.

تنها کافی است با کارشناسان ما تماس بگیرید تا در این خصوص به نحو احسن راهنمایی شوید.

تدوین برنامه رشد جلسه خلاقیت و مشاوره
مقالات فن بنیان
فرم درخواست مشاوره

برای جلسه مشاوره لطفا فرم زیر را تکمیل نمایید و یا با شماره های درج شده تماس بگیرید.

به این مطلب امتیاز دهید