تصویر شاخص معافیت گمرکی فن بنیان

معافیت گمرکی شرکت های دانش بنیان

مواردی که در این مطلب فن بنیان می‌خوانیم:

انجام فعالیت واردات و صادرات، به دلیل سود قابل توجه حاصل از این فعالیت‌ها، همواره، مورد توجه تجار بوده و افراد بسیاری برای انجام این فعالیت­‌های تجاری، اقدام می­‌کنند.

اما انجام واردات و صادرات، مانند سایر فعالیت­‌های تجاری، رایگان نبوده و لازم است تا هزینه‌­های مربوطه، پرداخت گردد.

هزینه­‌ها و حقوق گمرکی که تعرفه گمرکی نیز نامیده می­‌شود، هر ساله توسط دولت، اعلام می­‌گردد و انجام واردات و صادرات، توسط متقاضی، تا زمانی که این هزینه‌­ها، مطابق شیوه و نحوه مخصوص پرداخت آن، تادیه نگردد، امکان­‌پذیر، نخواهد بود.

 

افرادی که قصد اشتغال به تجارت بین‌­الملل و امر واردات و صادرات را داشته یا در حال حاضر، به این نوع از فعالیت­‌های تجاری، مشغول می ­باشند، لازم است تا با اصطلاحات تخصصی این حوزه، آشنا باشند. یکی از این اصطلاحات تخصصی و کاربردی، هزینه‌­ها و حقوق گمرکی یا همان تعرفه ­گمرکی می‌­باشد.

معافیت گمرکی چیست؟

 

برای پاسخ به این سوال باید ابتدا بدانیم هزینه­‌ها و حقوق گمرکی چیست، باید به قانون امور گمرکی، مراجعه نمود. طبق بند (د) ماده 1 این قانون، حقوق ورودی، شامل حقوق گمرکی، سود بازرگانی و سایر وجوهی است که گمرک، قانونا، موظف به دریافت آن می­‌باشد.

اما، علاوه بر این موارد، لازم است که هزینه‌­های دیگری نیز توسط واردکنندگان کالا و خدمات پرداخت شود که شامل هزینه‌­های برگ سبز گمرکی، مالیات صادرات و واردات یا مالیات ارزش­‌افزوده، عوارض هلال احمر و سایر هزینه‌­های مرتبط با واردات، نظیر هزینه بیمه کالاها و هزینه­‌های مربوط به حمل و نقل کالا و ترانزیت آن می­‌باشند.

لازم به ذکر است که از آن­جا که واردات، موجب خروج ارز از کشور شده و محدودیت­‌هایی را برای تولید داخلی ایجاد می­کند، قانون­‌گذار نیز قاعدتا، هزینه‌­ها و حقوق گمرکی را برای این قسم از فعالیت­‌های تجاری بین­‌المللی، پیش­ بینی و میزان تعرفه گمرکی آن­ ها را مشخص نموده است.

بنابراین، صادرات به دلیل وارد کردن ارز به اقتصاد کشور، اصولا، معاف از عوارض گمرکی می­‌باشد. با این وجود در جایی که صادرات، زمینه وارد کردن زیان احتمالی به اقتصاد و تجارت را فراهم کرده باشد، مانند صادرات مواد خام نفتی و صادرات محصولات کشاورزی که در واقع، شکل پنهان صادرات آب کشور بوده، قانون­‌گذار و مراجع قانونی، هزینه­‌ها و حقوق گمرکی صادرات را نیز تعیین و میزان آن را مشخص کرده­ است.

بلند کردن بسته در گمرک

هزینه ها و حقوق گمرکی

 

برای محاسبه میزان تعرفه گمرکی، ابتدا، باید حقوق گمرکی کالا را محاسبه نمود که معادل چهار درصد ارزش گمرکی کالا بوده و بنابراین، رقم حاصله، برای کالاهای مختلف، متفاوت خواهد بود.

یکی دیگر از هزینه‌­ها و حقوق گمرکی که با مراجعه جدول تعرفه گمرک ایران در سال گذشته، میزان آن، قابل ارزیابی بوده، سود بازرگانی است که این سود، برای تمام کالاها یکسان نیست و به موجب بخشنامه­‌‌ای که دولت، در هر سال، صادر و ابلاغ می ­کند، مشخص می­ گردد.

از دیگر موارد هزینه­‌ها و حقوق گمرکی که در محاسبه میزان تعرفه گمرکی، باید مورد لحاظ قرار گیرد، یک درصد عوارض هلال احمر و مالیات صادرات و واردات یا مالیات ارزش­‌افزوده است که میزان آن، نه درصد می ­باشد.

اما، برخی از کالاها نیز از مالیات، معاف هستند و در مورد برخی دیگر، مانند انواع بنزین و سوخت هواپیما، سیگار، توتون، پیپ و تنباکو و نوشابه‌­های قندی گازدار و بدون گاز و سایر کالاهای آسیب‌­رسان به سلامت، مالیات سنگین­ تری، دریافت می­ گردد.

علاوه بر موارد فوق، لازم است تا هزینه­‌های دیگری، مانند بیمه کالاهای صادراتی و وارداتی و هزینه‌­های حمل و نقل کالا و ترانزیت آن نیز در محاسبه میزان هزینه­‌ها و حقوق گمرکی، مورد توجه قرار گیرد که این هزینه­‌ها، بسته به شرکت ارائه­‌دهنده خدمات، نوع کالا و سطح پوشش خدمات، متفاوت می ­باشند.

افرادی که قصد دریافت مجوز واردات و صادرات و انجام این معاملات تجاری را داشته، به طور معمول، خواهان این امر بوده که پیش از اقدام برای صادر کردن کالاها و خدمات یا وارد کردن آن­ ها، از میزان هزینه‌­ها و حقوق گمرکی، مطلع شده و با توجه به میزان تعرفه گمرکی، برای انتخاب نوع کالا، اقدام نمایند. به همین دلیل، مساله استعلام میزان هزینه‌­ها و حقوق گمرکی، مسئله ­ای است که باید به آن، پرداخته گردد.

کشتی و گمرک معافیت گمرک دانش بنیان

استعلام تعرفه گمرکی برای معافیت گمرکی دانش بنیان

با توجه به این­که، هزینه­‌ها و حقوق گمرکی، در مورد کالاهای مختلف، متفاوت بوده و یک مبلغ ثابت نمی­‌باشد، لذا، افراد متقاضی نمی­‌توانند با مراجعه به یک سایت یا سامانه، برای استعلام تعرفه گمرکی، اقدام کنند.

نتیجه آن­که در هر مورد خاص، با توجه به نوع کالا و فعالیت تجاری که واردات یا صادرات بوده، متقاضی باید چهار درصد ارزش کالا را به عنوان حقوق­ گمرکی، محاسبه کرده؛ سپس، با مراجعه جدول تعرفه گمرک ایران، میزان سود بازرگانی را نیز به این مبلغ، اضافه کند.

در نهایت، با اضافه کردن یک درصد عوارض هلال­‌احمر، 9 درصد مالیات ارزش­‌افزوده و هزینه­‌های فرعی دیگر، مانند هزینه بیمه و حمل و نقل، می­توان رقم نهایی میزان هزینه­‌ها و حقوق گمرکی گوشی و سایر کالاهای مورد نظر را به دست آورد.

پس از محاسبه میزان هزینه‌­ها و حقوق گمرکی کالاها، با توجه به جدول تعرفه گمرک ایران و مشخص شدن مبلغ نهایی تعرفه­ گمرکی، متقاضی باید برای پرداخت این هزینه­‌ها و حقوق، اقدام نماید.

در واقع، نحوه پرداخت هزینه­‌ها و حقوق گمرکی، به شکل حضوری و از طریق مراجعه به گمرک ایران در مبادی ورودی کشور می ­باشد که بدین منظور، لازم است تا متقاضی، با همراه داشتن کارت بانکی معتبر، برای پرداخت اقدام نماید.

اما، از آن­جا که گمرک ایران، سعی نموده تا با راه‌­اندازی سامانه­‌هایی مانند سایت گمرک، خدمات خود را هرچه بیشتر، به شکل غیر حضوری ارائه دهد، سامانه­‌ای نیز تحت عنوان سامانه پرداخت عوارض گمرکی، در راستای پرداخت هزینه‌­ها و حقوق گمرکی، توسط اداره گمرک، تاسیس و راه­ اندازی شده است که صرفا، در صورتی که عوارض گمرکی، تا سقف 50 میلیون تومان باشد، متقاضی می­ تواند به روش آنلاین، برای پرداخت هزینه‌­ها و حقوق­ گمرکی، اقدام کند.

محاسبه انواع هزینه های معافیت گمرکی دانش بنیان فن بنیان
نحوه محاسبه انواع هزینه های گمرکی شرکت های دانش بنیان

 

  1. هزینه‌های نوع اول: در واقع هزینه‌هایی هستند که باید در گمرک پرداخت شوند:
    حقوق گمرکی (ارزش پروفرما*نرخ ارز *درصد تعرفه کالا)


  2.هزینه های نوع دوم: در واقع هزینه هایی هستند که باید خارج از گمرک پرداخت شوند:
   هزینه هایی که قبل از گمرک باید پرداخت گردند شامل موارد زیر می‌باشند:
       1.  هزینه صدور ترخیصیه به کشتیرانی
       2. هزینه حق توقف کالا در انبار تا زمان صدور ترخیصیه
       3. سپرده‌گذاری وثیقه کانتینر(درصورتی که بار درکانتینر باشد)

 

    هزینه‌هایی که همراه با گمرک باید پرداخت شوند شامل موارد زیر می‌باشند:


      1. هزینه‌های کوچک ازقبیل: قبض انبار الکترونیکی، پرینت اظهارنامه، لاک و مهر
      2. هزینه آزمایشگاه (درصورتی که کالا اجبار به آزمایشگاه داشته باشد).
      3. هزینه استاندارد به مقیاس هشت در هزار(بر اساس پروفورما، هر ۱۰۰۰ یورو، معادل ۸ یورو به قیمت نرخ رسمی یورو).
      4. هزینه انبارداری و صدرو بیجک


    هزینه هایی که همزمان با ترخیص کالا دریافت می شوند شامل موارد زیر می‌باشند : 


       1. هزینه‌های مربوط ثبت سفارش کالا،ازجمله به فیش ثبت سفارش بازرگانی که معادل پنج در هزار مبلغ پروفرما است
      2. هزینه مربوط به مالیات کارت بازرگانی.
      3. هزینه‌های مربوط به دستمزد ترخیص کالا.

 

     به طور خلاصه، محموله‌ای که از خارج از کشور وارد می‌شود، شامل هزینه‌های زیر می‌شود:  

 

      – هزینه خود محصول
      – بازرسی کیفی
      – خدمات حمل و نقل
      – بیمه باربری
      – هزینه بازرسی کالا
      – هزینه انبارداری
      – هزینه‌های گمرک‌

تصویر معافیت گمرکی شرکت دانش بنیان در فن بنیان

معافیت گمرکی دانش بنیان

 

معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری همراه با صندوق نوآوری و شکوفایی، حمایت‌های گسترده و متنوعی را از شرکت‌های دانش بنیان انجام می‌دهند تا با کاهش دغدغه‌ها و موانع پیش روی این شرکت‌ها، مسیر را برای تولید و توسعه هر چه بهتر محصولات دانش‌بنیان هموار نمایند.

 

این برنامه‌ها، از طریق توانمند نمودن شرکت‌ها، توسعه بازار محصولات دانش‌بنیان، ارائه خدمات تخصصی و …، می‌تواند زمینه دستیابی به اهداف اقتصادی مبتنی بر دانش و اقتصاد مقاومتی را محقق سازد.

یکی از این حمایت‌ها، بحث معافیت گمرکی شرکت‌های دانش‌بنیان می‌باشد.
در واقع حمایت‌های گمرکی شرکت‌های دانش بنیان به طور خلاصه شامل موارد زیر می‌باشد: 


  1. معافیت از حقوق گمرکی، عوارض و سود بازرگانی: جهت واردات مرتبط با ماشین‌آلات خط تولید، تجهیزات آزمایشگاهی و … برای ساخت محصولات تا حد نمونه اولیه و مهندسی معکوس می‌باشد.


   2. ورود موقت: شامل اجازه ورود موقت مواد اولیه و کالاهای مورد مصرف در تولید و آماده سازی کالاهای دانش بنیان می‌باشد. 


  3. فعالان مجاز اقتصادی: شامل معرفی شرکت‌های دانش‌بنیان دارای تعاملات گمرکی قابل توجه به عنوان فعال مجاز اقتصادی به گمرک جهت بهره‌‍مندی از مزایا می‌باشد.


  4. تسهیل امور گمرکی: شامل ترخیص کالا با کارت بازرگانی موقت، هدایت کالا در مسیر سبز گمرکی و … می‌باشد.
  5. معافیت مالیات 4 درصد
  6. مشاوره امور گمرکی


فرآیند ارائه معافیت‌های حقوقی گمرکی، سود بازرگانی و عوارض به شرکت‌های دانش‌بنیان به طور خلاصه شامل موارد زیر می‌باشد:


   1. تقاضای شرکت در سامانه
   2. بررسی اجرای  معافیت‌های گمرکی(هم‌راستا بودن کاربری واردات با کالاهای دانش‌بنیان و …)
   3. ارسال درخواست به دبیرخانه کارگروه
   4. بررسی نهایی و جمع بندی
   5. ارسال به گمرک  


در واقع، روند ارائه درخواست معافیت گمرکی شرکت‌های دانش‌بنیان به این صورت است که شرکت و موسسه متقاضی این حمایت در ابتدا فایل تعهدنامه اخذ معافیت عوارض، حقوق گمرکی و سود بازرگانی شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان را تکمیل نماید و به همراه اطلاعات لازم در رابطه با کالای مورد تقاضا، از طریق پروفایل شرکت در سامانه دانش بنیان بارگذاری نماید.

سپس از دبیرخانه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری موضوع را پیگیری نماید.


پس از ارجاع پرونده شرکت به کارگزارهای مجاز ارزیابی معافیت گمرکی، توسط معاونت علمی ریاست جمهوری، شرکت، مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفته و گزارش آن به معاونت علمی ریاست جمهوری ارسال می‌گردد. در صورت پذیرش توسط تیم بررسی کننده در معاونت علمی ریاست جمهوری، موارد جهت اعمال معافیت برای گمرک جمهوری اسلامی ایران ارسال خواهد شد.

مقالات فن بنیان
فرم درخواست مشاوره

برای جلسه مشاوره لطفا فرم زیر را تکمیل نمایید و یا با شماره های درج شده تماس بگیرید.

2 نظر

  • سلام
    خیلی از معافیت میتونه در کاهش هزینه های شرکت های دانش بنیان موثر باشه
    مرسی از توضیحات خوب و کاملتون

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.