در دنیای پرتلاطم و پیچیده امروز، شرط بقای سازمانها ایجاد ارزش افزوده است و ارزش افزوده در عصر حاضر از طریق دانش و کسب و کارهای دانش محور ایجاد میشود. همچنین ابزار ورود به دانش کسب و کار فناوری بوده و مهمترین مرحله مدیریت فناوری، تجاری سازی محصول و درآمدهای ناشی از آن است. ما در این مقاله سعی داریم در خصوص تجاری سازی طرح های شرکت دانش بنیان و تجاری سازی دانش بنیان اطلاعاتی کاربردی در اختیار شما قرار دهیم.
با فن بنیان همراه باشید:
ایجاد بسترهایی برای عرضه دانش و فناوری، علاوه بر فراهم آوردن ارزشهای اقتصادی قابل توجه برای سازمانها، منجر به رشد اقتصادی و فناوری جامعه میشود . تجربه چند ساله انجام فعالیتهای تحقیقاتی نشان میدهد که انجام تحقیقات محض، به تنهایی مفید نبوده و انگیزهای را برای انجام تحقیقات کاربردی و توسعه پذیر ایجاد نمیکند . همچنین عدم استفاده از نتایج تحقیقات در صنعت موجب به هدر رفتن انرژی و سرمایه ملی که به این منظور صرف شده، میگردد.
با پذیرش اهمیت روزافزون علم و فناوری در توسعه اقتصادی، پیامد منطقی آن یعنی اهمیت فوق العادة ایجاد ظرفیت تولید نوآوری مبتنی بر علم در جامعه نیز خود را نمایان میسازد. این نتیجه گیری خصوصاً در کشورهای در حال توسعه الزامات مهمی را به لحاظ سیاست گذاری، برنامههای اجرایی و نهادسازی ایجاد میکند .
برای دریافت مشاوره دانش بنیان و نحوه ثبت شرکت دانش بنیان به صفحه تماس با ما فن بنیان مراجعه نمایید.
البته شرکتهای دانش بنیان مانند سایر سازمانها و نهادهای انتفاعی، حیات بالنده و موفقیتشان در گرو تحقق اهداف و کارکردهایی است که نیازهای جامعه و صنعت برای آنها مشخص کرده است. اما نکته حائز اهمیت در این بین، درك تغییر نقش سنتی این شرکتها در هزاره سوم، متناسب با تغییرات رخ داده در جهان در حوزه علم و فناوری است .
قبل از هر چیز باید بدانیم که این مفهوم چیست؟ با نگاهی اجمالی به تعاریف ارائه شده در مجلات، کتب و متون تخصصی حوزه مدیریت فناوری، میتوان سه دیدگاه کاملا متمایز را از یکدیگر تمیز داد: دیدگاه اول نظر متخصصانی است که تجاری سازی فناوری را به صورت یک زنجیره متصل به هم از خلق ایده تا فروش و به کارگیری فناوری توسط مشتری نهایی در نظر میگیرند. متخصصان طرفدار دیدگاه دوم، آن را مترادف با انتقال فناوری قلمداد کردهاند.
دیدگاه سوم به متخصصان حوزه بازاریابی و یا توسعه محصول جدید در شرکتها اختصاص دارد. این متخصصان تجاری سازی فناوری را آخرین فعالیت چرخه توسعه محصول جدید قلمداد میکنند.
صنعت ملی و رقابت پذیری شرکتها، عمدتاً به عملکرد تحقیق و توسعه، تحول علمی و دستاوردهای فناوری و در یک کلام به میزان موفقیت تجاری سازی بستگی دارد.
در یک تعریف ساده، تجاری سازی فناوری به معنای حرکت ایدهها از آزمایشگاههای تحقیقاتی تا بازار است.
تجاری کردن فناوری مانند سایر منابع و قابلیتهای شرکت، یکی از مهمترین انواع شایستگیهای سازمانی است. شایستگی فناوری شامل سه بُعد سرعت، دامنه بازار و وسعت فناوری است.
همچنین در فن بنیان می خوانید:
چگونه استارتاپ دانش بنیان داشته باشیم
طرح جهش تولید دانش بنیان چیست؟
سرعت این فرآیند، نشان دهنده توانایی یک شرکت در معرفی محصولات جدید با سرعتی بیش از رقباست. ورود سریع تر به بازار باعث میشود که امکان قیمت گذاری بالاتر برای محصولات شرکت به دلیل ایجاد شرایط عملاً انحصاری، فراهم شود و بنابراین، شرکت به سهم بازار بزرگتر و حاشیه سود بالاتر دست یابد.
در مورد بعُد دامنه بازار، باید گفت همان گونه که هزینه فناوریهای درحال توسعه بالاست، شرکتها نیاز دارند که این هزینهها را هر چقدر میتوانند با حجم تولید بالا برای بازارهای جغرافیایی گسترده، پخش و سرشکن کنند تا توازن و تعادل قیمت را حفظ کنند. شایستگی توسعه دادن محدوده بازار، مزیتهای رقابتی جدیدی را فراهم میکند و باعث حاشیه سود بالاتر میشود.
در بسیاری از بازارها، محصولات تعداد فزایندهای از فناوریها را در خود جای میدهند تا کارکردهای بیشتری را برای رفع نیاز مشتریان فراهم کنند. بر این اساس، این شرکتها باید فناوریهای مختلف را کسب کرده، آنها را یکپارچه کنند تا بتوانند در بازارهای هدف خود، رقابت پذیر بمانند؛ این قابلیت، همان بعد سوم شایستگی است یعنی وسعت فناوری را توصیف میکند.
با تمام این تفاسیر باید در نظر داشت که فرآیند تجاری سازی فناوری، فرایندی پر ریسک، زمان بر و هزینه بر است. ایجاد بسترهایی برای دانش، علاوه بر فراهم آوردن ارزشهای اقتصادی برای سازمانها، منجر به رشد اقتصادی و فنی جامعه میشود . از آنجا که به بازار رسانیدن یک محصول میتواند تضمین کننده موفقیت و بقای سازمانها باشد، تجاری سازی به عنوان یک عامل حیاتی مطرح شده است.
اهمیت تجاری سازی تحقیق و توسعه و فناوری به حدی است که در حال حاضر بسیاری از موسسات تحقیقاتی با بهره گیری از خدمات مشاورهای و انجام پروژههای تحقیقاتی به صورت همکاری مشترك به تجاری سازی فناوری خود رسمیت دادهاند و تعداد این گونه مراکز خدمات مشاورهای در کشورهای پیشرفته صنعتی در حال افزایش است.
احتمالا علاقهمند باشید:
شرکت دانش بنیان تجاری سازی چیست؟
در خصوص ایران نیز، طی سالهای اخیر، مراکز عرضه کننده خدمات فناوری تحت نظر مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری به ارائه خدمات مشاورهای به فعالان حوزه فناوری و شرکتهای دانش بنیان میپردازند که البته، نیاز به تقویت هرچه بیشتر این مراکز امری حیاتی در انجام وظایف محوله است.
علاوه بر این، کریدور فناوری تا بازار، به عنوان نهادی تخصصی و تسهیلگر از سال 1390 دسترسی فناوران و شرکتهای دانشبنیان به این خدمات را تسهیل میکند.
این نهاد به عنوان واسط بین شرکتهای فناوری، خدمات دهنده ها و نهادهای دولتی از جمله ستاد فناوری نانو، معاونت علمی و فناوری (مرکز شرکتهای دانش بنیان و مرکز تعاملات بین المللی) و صندوق نوآوری و شکوفایی در حال فعالیت است.
برای جلسه مشاوره لطفا فرم زیر را تکمیل نمایید و یا با شماره های درج شده تماس بگیرید.