به احتمال زیاد، در فضای اکوسیستم استارت آپی و کارآفرینی، واژه سرمایه گذاری خطرپذیر را زیاد شنیده باشید، چرا که امروزه در شرایطی هستیم که جریان نقدی و مالی در بسیاری از صنایع به مشکل جدی برخورد کرده و از صنایع سنتی گرفته تا کسب و کارهای نوپا، نیاز شدیدی به سرمایه در گردش دارند . در این مقاله به بررسی کامل سرمایه گذاری خطر پذیر در حوزه دانش بنیان خواهیم پرداخت.
مواردی که در این مطلب فن بنیان میخوانید:
در ابتدا، سرمایه گذاری خطرپذیر را تعریف میکنیم تا یک دید کلی نسبت به این واژه پیدا کنیم. سرمایه گذاری خطرپذیر (Venture capital)، یکی از انواع قراردادهای مشارکت در سرمایه گذاری است و در واقع سرمایهای است که از گروههای سرمایه گذاریای دریافت میکنید که با استارت آپها و کسب و کارهای کوچک، کار میکنند. این گروهها بر درآمد و سرمایه سرمایه گذارانی که میخواهند در شرکتهایی با پتانسیل رشد قوی در ازای دریافت سهام سرمایه گذاری کنند، نظارت میکنند.
از سرمایه گذاری خطرپذیر با عناوین سرمایه گذاری جسورانه یا سرمایه گذاری کارآفرینی نیز نام میبرند که با مدیریت فعالانه، برنامه ریزی و انتقال تجارب، در افزایش قیمت سهام شرکتها و کسب و کارهای نوپا، نقش مهمی ایفا میکند.
بیشترین سرمایه گذاریهای خطرپذیر، از سوی گروههای سرمایه گذاران ثروتمند، بانکهای سرمایه گذاری و سایر موسسات مالی صورت میگیرد که این سرمایهها را در اختیار دارند. این نوع تأمین مالی و افزایش سرمایه در میان شرکتهای جدیدی که سابقه عملیاتی محدودی دارند و نمیتوانند سرمایه را به همراه بدهی و یا پیشنهاد سهام عرضه کنند، بسیار محبوب است.سرمایه گذاران در هنگام انتخاب سرمایه گذاری خطرپذیر خود، به اندازه شرکت، داراییها و خطوط توسعه محصول نگاه میکنند. در مقایسه با انواع سرمایه گذاریهای دیگر، وجوه سرمایه گذاری خطرپذیر تنها بر سرمایه گذاری در مراحل اولیه تمرکز میکند.
تغییرات در دنیای سرمایه گذاری، این نوع از سرمایه گذاری را در میان انبوهی از سرمایه گذاران مشروع قابل دسترستر و امکان پذیرتر کرده است. بنگاههای سرمایه گذاری خطرپذیر، عموما نقش فعالی را در سرمایه گذاری خود ایفا میکنند و در مقابل نیز معمولا خواهان جایگاه در هیات مدیره نیز هستند، بنابراین به این شکل میتوان از تجربیات و راهنماییهای آنها نیز بهره گرفت.
اگر کنجکاو هستید بدانید که دانش بنیان چیست و شرکت های دانش بنیان چه شرکت هایی هستند به مقاله ” شرکت دانش بنیان چیست و انواع آن کدام است؟” مراجعه نمایید.
بسته به اینکه کسب و کار، در هنگام سرمایه گذاری تا چه میزان بالغ شده باشد، سرمایه گذاری خطرپذیر به سه دسته تقسیم میشود:
فرقی ندارد که کسب و کارها در کدام یک از این مراحل، قرار داشته باشند، زیرا در هر سه مورد به یک شکل عمل میشود.
صندوقهای سرمایه گذاری خطرپذیر، قبل از انجام هرگونه سرمایه گذاری، ابتدا اقدام به جمع آوری مبالغ مالی مینمایند. این صندوق، یک سرفصل را برای سرمایه گذاران بالقوه ارسال میکند که پس از آن، تصمیم میگیرند که آیا میخواهند پول را به صندوق اضافه کنند یا خیر. اجراکنندگان این بودجه از هر سرمایه گذاریای حفاظت میکنند.
صندوق سرمایه گذاری خطرپذیر، به دنبال سرمایه گذاریهای سهام خصوصی است که میتواند منجر به بازدهی مثبت شود. این پروسه، هم زمان زیادی را میگیرد و هم نیازمند جست و جو از میان انبوهی از برنامه کسب و کارها برای یافتن شرکتی که بالاترین میزان رشد را دارد، میباشد. مدیر بودجه سرمایه گذاری خطرپذیر، آخرین تصمیم را براساس اینکه انتظارات سرمایه گذاران چیست اتخاذ میکند.
هنگامی که موضوع سرمایه گذاری نهایی میشود، اکثر منابع مالی هزینه سالانهای را که حدودا دو درصد است، میپردازند که این هزینه عموما در پرداخت حقوق مدیران شرکت و سایر هزینههای عملیاتی کمک میکند. زمانی که شرکت از صندوق خارج میشود، بازده مالی به سرمایه گذاران صندوق خطرپذیر، داده میشود.
هنگامی که یک شرکت از صندوق سرمایه گذاری خارج میشود، این صندوق بخشی از سود را که معمولا حدود بیست درصد است، حفظ میکند. میزان بازدهی بر اساس وضعیت اقتصادی و نوع شرکتها، انتظار میرود که متفاوت باشد، با این حال بیشتر وجوه صندوق برای درآمد ناخالص حدود سی درصد است.
همچنین در فن بنیان میخوانید:
در ایران، یکی از حلقههای مهم مفقود در زنجیره کارآفرینی، شرکتهای سرمایه گذاری خطرپذیر هستند و به ندرت، سازمان و شرکتی را میتوان پیدا کرد که بطور کامل، شاخصهای سرمایه گذاری خطر پذیر را رعایت کرده باشد. در هیچ یک از شرکتها و صندوقهای شکل گرفته در ایران در این زمینه، تاکنون بخش خصوصی به تنهایی وارد عمل نشده و غالباً با مشارکت، حمایت و سرمایه دولت است. به همین دلیل تأمین عمده هزینههای جاری این صندوقها و شرکتها توسط بخش دولتی است.
با توجه به اهمیت سرمایه گذاری خطرپذیر برای شرکتها و کسب و کارهای موجود در کشور، به خصوص شرکتها و موسسات دانش بنیان، صندوق نوآوری و شکوفایی، در راستای آئین نامه و اهداف خود و به منظور حمایت از شرکتهای دانش بنیان، اقدام به مشارکت به صورت خطرپذیر در طرحها مینماید. صندوق نوآوی و شکوفایی با توجه به بودجه اولیه و سالیانه خود، از نظر منابع مالی، کمبودی نداشته و میتواند برای طرحها و شرکتهای دانش بنیان تا میزان لازم سرمایه گذاری نماید.
شرکتهای دانش بنیان برای استفاده از حمایت سرمایه گذاری خطرپذیر، باید درخواست خود را به صندوق نوآوری و شکوفایی ارائه دهند. طرح شرکتها ابتدا در دبیرخانه صندوق نوآوری و شکوفایی مورد پذیرش و بررسی قرار میگیرد. شرکتهای دارای طرح به معاونت سرمایه گذاری ارجاع داده میشوند. سپس کارشناس مربوطه، طرح را جهت بررسیهای میدانی به کارگزار مورد اعتماد صندوق نوآوری و شکوفایی جهت ارزیابی مالی و حقوقی ارجاع میدهد.
در مجموع:
با توجه به توضیحات داده شده، سرمایه گذاری خطرپذیر، یکی از انواع قراردادهای مشارکت در سرمایه گذاری است و در واقع سرمایه ای است که از گروه های سرمایه گذاریای دریافت میکنید که با استارتاپ ها و کسب و کارهای کوچک، کار میکنند. صندوق نوآوری و شکوفایی، در راستای آئین نامه و اهداف خود و به منظور حمایت از شرکتهای دانش بنیان، اقدام به مشارکت به صورت خطرپذیر در طرحها مینماید که شرکتهای دانش بنیان برای استفاده از حمایت سرمایه گذاری خطرپذیر، باید درخواست خود را به صندوق نوآوری و شکوفایی ارائه دهند.
برای جلسه مشاوره لطفا فرم زیر را تکمیل نمایید و یا با شماره های درج شده تماس بگیرید.