ترویج مفهوم استارتاپ خیلی قدیمی نیست و شاید تنها یک یا دو دهه از استفاده از این لغت در ایران و سایر نقاط جهان میگذرد، اما متاسفانه به دلیل جذابیت این لغت یا به هر حال رقابتهای ناسالم، شاهد استفاده پرتکرار از این عنوان برای مشاغل و کسب و کارهای مختلف هستیم. استفاده از این عنوان برای کسب و کارهای مختلف هیچ اعتباری به آنها نبخشیده است و این تلاش و کوشش افراد عضو، در این تیم است که میتواند باعث موفقیت آنها شود. در این مقاله قصد داریم توضیحات جامعی درباره استارتاپ دانش بنیان ارائه دهیم.
با فن بنیان همراه باشید:
وبسایتها و منابع اینترنتی مختلفی به تعریف مفهوم استارتاپ و اصول و مبانی مربوط به آن پرداختهاند و تنها با یک جست و جوی اینترنتی ساده در برخی از این سایتها، میتوان به تعاریف گوناگون از آن دست یافت. البته ناگفته نماند که اشتباهاتی در این تعریفها نیز وجود دارد که مورد بحث ما در این مطلب نیست. به طور کلی، عنوان استارتاپ به پروژههایی اطلاق میشود که در جریان آن، یک ایده خام، به کمک تلاش و کوشش یک گروه به تولید یک محصول میانجامد و زمینه برای فروش آن محصول فراهم میشود.
در واقع، استارتاپ، تمامی مسیر از صفر تا صد را طی میکند و تمامی مراحل را به صورت آزمون و خطا و یا یادگیری اصول و مبانی پایه آن انجام میدهد. حال ممکن است شروع مفهوم استارتاپ به صورت یک کار علمی خیلی پیچیده مانند یک اختراع سخت در حوزه نرم افزاری باشد، یا یک گروه بازاری تصمیم به تغییر در یک محصول خیلی ساده بگیرند و زمینه ورود آن به بازار به عنوان یک محصول جدید را فراهم کنند.
پس لازم است که دوباره تکرار کنیم، ایدههای موفق استارتاپی یا استارتاپهای موفق جهانی و استارتاپهای موفق ایرانی لزوماً بر روی کارهای علمی پیچیده کار نمیکنند؛ بلکه در تولید یک محصول و در فروش آن به مشتری، موفقتر از دیگران هستند.
شاید برای شما نیز این سؤال پیش آمده باشد که چرا اغلب کسانی که قصد راه اندازی یک کسبوکار را دارند، ترجیحاً از لفظ و مفهوم استارتاپ برای آن استفاده میکنند؟ باید بپذیریم که این موضوع بیشتر جنبه روانی دارد و البته در برخی موارد نیز، حمایت دولتی از برخی شرکتها باعث میشود که این برچسب را بر روی کسبوکار خود بچسبانند.
اگر ما، راه اندازی استارتاپ را به عنوان شروع یک کسبوکار جدید در نظر بگیریم، جنبه روانی این موضوع بیشتر از این مسئله نشأت میگیرد که همه انسانها به دنبال چالشهای جدید و در حقیقت دیده شدن هستند. وقتی که شخصی اقدام به تولید یک محصول جدید و جذاب در سطح جامعه میکند، تعداد کسانی که این محصول را انتخاب میکنند و به عنوان انتخاب اول خود در نظر میگیرند، تعیین کننده میزان موفقیت استارتاپ است. بنابراین وقتی که شخصی بر روی یک کار جدید ریسک میکند و در تصور خود به این نتیجه میرسد که محصول مورد نظر باعث دیده شدن و حتی برند شدن آن میشود، سعی میکند که به اشکال مختلفی این کار را مطرح کند.
با این تفاسیر، مفاهیمی مانند تازه بودن، دیده شدن، امتیازات دولتی برای استارتاپها، منحصر به فرد بودن، جنبههای روانی، و تمایل به رسیدن به موفقیت از صفر تا صد، اصلیترین دلایلی هستند که بیشتر افراد به راه اندازی یک کسبوکار جدید و استارتاپ تمایل دارند.
در اینجا لازم میبینیم که مراحل راه اندازی استارتاپ را به شکل جزئی معرفی کنیم تا شما نیز بتوانید از آن به عنوان یک الگو برای راه اندازی کسبوکار خود استفاده کنید. اگر قصد راه اندازی یک استارتاپ دانش بنیان را دارید، باید مراحل زیر را به طور دقیق دنبال کنید:
همچنین در فن بنیان میخوانید:
تجاری سازی طرحهای شرکتهای دانش بنیان
طرح جهش تولید دانش بنیان چیست؟
در گام دوم پیشنهاد دادیم که ایده خود را به افراد نزدیک و خانواده خود نشان دهید و نظر آنها را بپرسید. اما در این مرحله، با توجه به این که ایده خود را ثبت کردهاید و میتوانید ادعای مالکیت داشته باشید، میتوانید جامعه هدف خود را توسعه دهید. چند مورد یا نمونه اولیه را تولید کنید (در مورد محصولات فیزیکی بهتر است 100 نمونه باشد)، و آنها را در اختیار جامعه هدف خود قرار دهید و همزمان با آن، یک فرم نظرسنجی نیز در اختیار آنها قرار دهید. از این افراد بخواهید که از محصول مورد نظر استفاده کنند و در مورد شرایط مختلف آن نظر دهند. فرم نظرسنجی میتواند شامل موارد کیفیت کاری محصول، کیفیت ظاهری محصول، کیفیت خدماتی محصول، قیمت مناسب برای محصول، پیشنهاداتی برای بالا بردن کیفیت کاری محصول، میزان تمایل مشتریان به محصول، احتمال موفقیت محصول در بازار، نیازها و نواقص عملکردی محصول باشد.
همان طور که در مقالههای قبلی توضیح دادیم، مهمترین مسئله در تائیدیه دانش بنیان، داشتن یک محصول یا خدمت هست که باید دارای سه شرط باشد که این موارد شامل:
محصولات استارتاپ دانش بنیان میتواند در حوزههای کشاورزی و صنایع غذایی، دارو و مواد پیشرفته، مواد پیشرفته و محصولات مبتنی بر فناوریهای شیمیایی، ماشین آلات و تجهیزات پیشرفته، تجهیزات پزشکی، سخت افزارهای برق و الکترونیک، فناوری اطلاعات و نرم افزارهای رایانهای باشد.
شرکتهای بزرگ دنیا، مانند شرکت اپل و یا شرکت گوگل که در حال حاضر جز غولهای تولید کننده نرم افزار در دنیا شناخته میشوند در گذشته کار خود را به عنوان استارتاپهای کوچک شروع کرده بودند که طی چندین سال تعداد نفرات آنها بسیار زیاد شده و دارای درامد بسیار بالایی هستند و عملا رقابت با این شرکتها بسیار سخت شده است.
در واقع استارتاپها به مرور زمان میتوانند کسب و کار دانش بنیان خود را داشته باشند و به واسطه این تائیدیه میتوانند از حمایتهای معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و صندوق نوآوری و شکوفایی از جمله وامهای کم بهره، معافیتهای مالیاتی و گمرکی، معافیتهای بیمهای و سایر حمایتها در جهت توسعه و پیشرفت کسب و کار خود استفاده نمایند.
در مجموع:
با توجه به توضیحات داده شده، یک استارتاپ برای این که بتواند تبدیل به یک استارتاپ دانش بنیان شود، باید محصولی تولید کند که هر سه شرط سطح فناوری، مرحله تولید، طراحی مبتنی بر تحقیق و توسعه را دارا باشد. در واقع استارتاپ دانش بنیان، باید دارای محصولی باشد که کپی برداری از آن سخت باشد و دارای پیچیدگیهای فنی باشد. به طور کلی محصولات استارتاپ دانش بنیان میتوانند در حوزههای کشاورزی و صنایع غذایی، دارو، مواد پیشرفته و محصولات مبتنی بر فناوریهای شیمیایی، ماشین آلات و تجهیزات پیشرفته، تجهیزات پزشکی، سخت افزارهای برق و الکترونیک و همچنین نرم افزارهای رایانهای باشند.
برای جلسه مشاوره لطفا فرم زیر را تکمیل نمایید و یا با شماره های درج شده تماس بگیرید.