دسته بندی


محبوب ترین مقاله ها


ساختار سازمانی شرکت‌های دانش بنیان
۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳

برای بسیاری از کسانی که با خصوصیات شرکت های دانش بنیان آشنایی ندارند، اینکه ...

حمایت های بیمه ای از شرکت های دانش بنیان
۹ اردیبهشت ۱۴۰۳

مزایای متعددی در دریافت تأییدیه دانش بنیان وجود دارد که هر کدام از جنبه ...

وام کم بهره و وام های دانش بنیان
۱۶ اسفند ۱۴۰۲

یکی از خدماتی که تحت حمایت به شرکت های دانش بنیان عرضه می‌شود، وام ...

هزینه ثبت شرکت دانش بنیان
۵ اسفند ۱۴۰۲

فرض کنید از پرسنل یا موسسان یک شرکت هستید در خصوص طرح دانش بنیان ...

فرآیند استخدام شرکت دانش بنیان
۲ اسفند ۱۴۰۲

برای بسیاری از کسانی که با حمایت ها و طرح های پیرامون شرکت های ...

مالیات شرکت های دانش بنیان
۱ اسفند ۱۴۰۲

مالیاتی که دولت ها از فعالان اقتصادی خصوصی دریافت می‌کند، یکی از مهمترین منابع ...

برچسب ها


اقتصاد دانش بنیان چیست؟

اقتصاد دانش بنیان چیست؟

با گسترش نقش علم، فناوری و نوآوری در عصر حاضر، الگوها و نظریه‌های گوناگونی مطرح شد‌ه‌اند، که بر نحوه تبدیل علم به ثروت و رشد و توسعه اقتصادی تأکید داشته‌‎اند؛ زیرا عرصه اقتصادی، عرصه‌ای است، مملو از بازیگران کوچک و بزرگ، که هر یک برنامه ای برای فعالیت خود دارند و مجموعه ای از قواعد و واژگان را بر این عرصه تحمیل کرده‌اند.

از اوایل دهه 1999-1990 و با مطرح شدن تئوری رشد درون‌زا، اقتصاددانان به اهمیت دانش به منزله عامل اصلی در توسعه پایدار اشاره کرده اند و مفاهیمی هم چون اقتصاد دانش بنیان مطرح شده است، که به منزله الگوی غالب توسعه اقتصادی در هزاره سوم، مدنظر قرار گرفته است. در این مقاله سعی داریم شما را با اقتصاد دانش بنیان و ویژگی‌های آن آشنا کنیم.

با ما همراه باشید:

 

برای آشنایی با چگونگی دانش بنیان شدن می توانید به بخش تماس با ما وب سایت فن بنیان مراجعه نمایید و از کارشناسان این مجموعه مشورت بگیرید.

اقتصاد دانش بنیان

دانش، کلیدی ترین منبع راهبردی برای توسعه اقتصادی در دنیاست.  توسعه پایگاه های دانش به تغییر شکل اساسی ساختار رشد اقتصادی منجر شده است. خلق، توزیع و استفاده از دانش برای توسعه در سطوح فردی، سازمانی، ملی، منطقه ای و جهانی بسیار مهم است. یکی از مفاهیم مطرح شده در نتیجه این تغییرات، اقتصاد دانش بنیان است که به منزله نقطه ثقل سامانه اصلی جامعه بین المللی، در قرن بیست و یکم، توسعه می‌یابد.

در سال 1995 سازمان توسعه و همکاری های اقتصادی نام ملاحظات اقتصاد دانش بنیان برای خط مشی های آینده علم و فناوری منتشر کرد که به معرفی مفهوم جدیدی از اقتصاد دانش بنیان پرداخته بود. در سال 1996 این سازمان گزارش جامع تری در مورد مفهوم اقتصاد دانش بنیان، اثرات آن بر خط مشی گذاری علم و فناوری و شاخص های اندازه گیری آن منتشر کرد.

اقتصاد دانش بنیان به منزله اقتصادی است که به طور مستقیم مبتنی بر تولید، توزیع و استفاده از دانش و اطلاعات باشد. از آن زمان این مفهوم به سرعت در میان خط مشی گذاران مطر ح شد و کشورهای مختلف برنامه های خود را برای ورود به اقتصاد دانش بنیان اعلام کردند.

اقتصاد دانش بنیان اقتصادی تعریف می شود که مستقیما بر پایه تولید، توزیع و استفاده از دانش و اطلاعات بنا می‌شود، به عبارت دیگر، اقتصاد دانش بنیان به جای توانمند سازی فیزیکی، انتقال مواد خام یا شناسایی نیروی کار ارزان قیمت، عمدتا بر به کارگیری ایده ها و فناوری تأکید دارد.

به هرحال مفهوم اقتصاد دانش بنیان به تغییرات اساسی در ساختار اقتصاد اشاره می کند، که ساخت های جدیدی همچون شرکت های کوچک و متوسط، انکوباتورهای کسب و کار، و خوشه های فناوری  و فناوری اطلاعات در گستره جامعه و اقتصاد دانش بنیان مطرح می‌شوند.

موفقیت در گذار به اقتصاد دانش بنیان نیازمند اتخاذ خط مشی های مناسب است. بنابراین چالش های جدیدی برای خط مشی گذاران، مدیران، پژوهشگران و سایر افراد مطرح شده است. خط مشی های علم و فناوری باید به منظور بیشینه سازی عملکرد و رفاه در اقتصاد دانش بنیان تدوین شوند.

سرمایه گذاری یکی از مهم ترین فرایندهای اقتصادی است. برای کسب اطلاعات در حوزه سرمایه گذاری دانش بنیان به مقاله ” سرمایه گذاری خطر پذیر چیست و چه ارتباطی با دانش بنیان دارد؟ ” مراجعه کنید.

در اقتصاد دانش بنیان، نوآوری با مراوده تولید کنندگان و مصرف کنندگان در تبادل دانش کدبندی شده و دانش ضمنی اتفاق می افتد. شکل گیری نظام های ملی نوآوری که دربرگیرنده جریان ها و روابط بین صنعت، دولت و دانشگاه ها در توسعه علم و فناوری است. یکی از عوامل مهم تعیین کننده این نوع از اقتصاد است.

اقتصاد دانش بنیان

ویژگی‌های اقتصاد دانش بنیان

  • مفهوم اقتصاد دانش بنیان از تشخیص نقش دانش و فناوری در رشد اقتصادی شکل گرفته است. یکی از ویژ گی های متمایزکننده اقتصاد دانش بنیان، توسعه فناوری های جدید برای امکان به کارگیری بیشتر سامان مند دانش است. به طورکلی در اقتصاد دانش بنیان بر ویژ گی های زیر تأ کید می‌شود:
  • تحصیلات و سرمایه انسانی ماهر، با ارزش ترین دارایی در اقتصاد است؛
  • سهم بالایی از تولید ناخالص داخلی از صنایع دانش بنیان مانند صنایع با فناوری برتر و متوسط حاصل می شود
  • میزان سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه بالاست؛
  • ارتباط با سایر بخش های دنیا به خوبی برقرار است؛
  • ظرفیت فناوری، مهارت ها و قدرت نوآوری بالاست؛
  • ضریب نفوذ فناوری اطلاعات و ارتباطات و استفاده از اینترنت بالاست؛
  • اقتصاد دانش بنیان؛ چابک، شبکه ای، تطبیق پذیر و قابل اتکاست.

همچنین در فن بنیان می‌خوانید:

فهرست کالا و خدمات دانش بنیان چیست؟

چگونه استعلام شرکت‌های دانش بنیان انجام می‌شود؟


تجربه کشورهای موفق و پیشرو نشان می‌دهد به منظور موفقیت در گذار به اقتصاد دانش بنیان؛ نظام ملی نوآوری، توسعه انسانی، فناوری اطلاعات و فضای کسب وکار باید به موازات هم و در مراوده مؤثر با یکدیگر در نظر گرفته شوند. چالش دولت ها، معطوف به تعیین این پرداختن به تعیین خط مشی های روابط متقابل و همکاری های بین این حوزه هاست، نه صرفا بخشی جدا گانه.

گذار به اقتصاد دانش بنیان یک فراگرد ادامه دار است که نیازمند نگاهی راهبردی به جرح و تعدیل مناسب، با توجه به شرایط متغیر در طی زمان است. در این رابطه توجه به شکاف های منطقه ای، اجتماعی و اطلاعاتی و تلاش در جهت رفع آن ها ضروری است؛ ضمن این که تقویت جامعه مدنی نیز باید مدنظر قرار گیرد.

ازطرف دیگر بانک جهانی برنامه ای درباره دانش برای توسعه ارائه داده که هدف از آن ایجاد قابلیت در کشورها برای کسب مزیت از فرصت های ایجاد شده در اثر انقلاب دانش بوده است.

علاوه بر این، برنامه توسعه چارچوبی را برای کمک به کشورها ارائه کرد تا در گذار به اقتصاد دانش بنیان، بتوانند راهبردهای خود را تدوین کنند. این چارچوب از 66 متغیر ساختاری و کیفی تشکیل می‌شود که براساس آن می توان اقتصادها را مقایسه کرد. این متغیرها در پنج گروه طبقه بندی می‌شوند:

  • عمکلرد کلی اقتصاد؛
  • مشوق های اقتصادی و رژیم نهادی؛
  • تحصیل و منابع انسانی؛
  • نظام های نوآوری؛
  • زیرساخت های اطلاعات.

در این بین بانک جهانی تابلوی امتیازی که مشتمل بر 14 متغیر کلیدی از بین 69 متغیر است را ارائه کرده است.

به این مطلب امتیاز دهید
فرم درخواست مشاوره

برای جلسه مشاوره لطفا فرم زیر را تکمیل نمایید و یا با شماره های درج شده تماس بگیرید.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.