4 تفاوت مهم دانش بنیان و استارتاپ

4 تفاوت مهم دانش بنیان و استارتاپ

تفاوت دانش بنیان و استارتاپ در چیست؟  این روزها مفاهیم استارتاپ و دانش بنیان زیاد به گوشمان می‌خورد و خیلی اوقات معنی این دو عبارت در هم گم می‌شوند. بین شرکت های دانش بنیان و استارتاپ ها تفاوت هایی وجود دارد که برای وارد شدن به هرکدام از این حوزه ها و یا داشتن یک استارتاپ دانش بنیان، لازم است تعاریف هر دو را بدانیم.

در این مطلب به موارد زیر اشاره می‌کنیم:

 

استارتاپ یعنی چه؟

به هر شرکتی که به تازگی توسط یک یا چند کارآفرین با هدف ارائه خدمات یا کالاهایی خاص تاسیس شده باشد، شرکت نوپا یا استارت آپ گفته می‌شود.

استارتاپ ها کاملاً توسعه‌یافته نیستند و از همه مهمتر، فاقد سرمایه ی کافی برای رفتن به مرحله بعدی کسب‌‌وکار هستند.
بسیاری از استارت‌آپ‌ها برای دریافت بودجه، بیشتر به دیگران از جمله خانواده، دوستان و سرمایه‌گذاران مراجعه می‌کنند. از جمله بهترین جا برای استارتاپ ها، “سیلیکون ولی” به‌خاطر جامعه سرمایه‌گذاری قوی‌اش است که تبدیل به مقصدی محبوب برای استارت‌آپ‌ها شده است.

برخی ها به علت اینکه اکثر شرکت های نوپا در حوزه های فناوری و خدماتی هستند، به اشتباه فقط شرکت های حوزه ی فناوری اطلاعات و نرم افزار را استارتاپ می‌نامند اما تمامی شرکت های جدید تاسیس شده به خصوص دانش بنیان‌ها در حوزه های مختلف می‌توانند استارتاپ باشند.

در اینجا خوب است به اصطلاح کسب و کار کوچک یا (small business) هم اشاره کنیم، این عبارت به معنی کسب و کارهایی می‌باشد که علاقه ای به توسعه و ایجاد شعبه در موسس شرکت وجود ندارد؛ برخلاف صاحبان بیزینس های کوچک، کارآفرینان سعی می‌کنند استارتاپ های خود را توسعه و گسترش دهند و به دنبال افرادی برای سرمایه گذاری در شرکت های نوپا و جدید خود هستند.

تفاوت استارتاپ

داشتن یک استارتاپ می‌تواند مزایای زیادی داشته باشد که به چند مورد اشاره می‌کنیم:

 

  • مسئولیت بیشتر و فرصت های زیادتری برای یادگیری؛ معمولا شرکت های نوپا، کارکنان کمی دارند و هر فرد بیشتر از چندین وظیفه را با هم انجام می‌دهد که باعث می‌شود هم مسئولیت بیشتر شود و هم در حوزه های مختلف موارد بیشتری یاد بگیرند.
  • استارت‌آپ‌ها معمولا محیطی صمیمانه‌ تر به نسبت بقیه شرکت های بزرگ دارند، ساعاتی منعطف و بودن در فضایی مشترک باعث افزایش تعامل کارکنان و روحیه تیمی قوی می‌شود.
  • در استارتاپ از خلاقیت، نوآوری و ایده های نو، استقبال ویژه ای می‌شود؛ کار کردن مفید تر است و مدیر کسب و کار به راحتی و بدون نظارت زیادی به افراد اجازه می‌دهد که ایده های جدید خود را به اجرا درآورند.

 

اما استارتاپ ها معایبی هم دارند که مهمترین آنها، موارد ذیل می‌باشند:

 

  • ریسک بسیار بالا؛ زیرا هیچ تضمینی در موفقیت و طول عمر بالای این شرکت ها وجود ندارد.
  • استارتاپ ها باید سرمایه خودشان را قبل از اینکه بخواهند به سود برسند، افزایش دهند و راضی نگه داشتن سرمایه گذاران و متقاعد سازی آنها برای ماندن در پروژه از سخت ترین مراحل داشتن شرکتی جدید است که در صورت انجام نشدن به راحتی به تعطیلی یک استارتاپ حتی قبل از رسیدن به سود می انجامد.
  • استارتاپ ها در شروع کار، فضایی پر استرس را به دلیل ساعت های طولانی کار تجربه می‌کنند، خیلی وقت ها این ساعات متناسب با ساعات کاری شرکت های دولتی و عادی نیستند و در رقابت شدیدا بالای این روز ها و دنیای پر از ایده های شبیه به هم، حفظ روحیه برای ادامه دادن مشکل است.

شرکت دانش بنیان در ایران

شرکت‌های دانش بنیان فقط منحصر به ایران نیستند و در کشور‌های دیگر تحت عنوان (Knowledge Enterprise) وجود دارند و در تعریف عمومی و بین المللی، به شرکت هایی دانش‌بنیان گفته می‌شود که محصولات و خدماتی بر پایه علمی از طرح ها تا نمونه های اولیه یا محصولات تولید انبوه، به بازار عرضه می‌کنند که برای ارائه آنها، هزینه های تحقیق و توسعه (R&D) صرف شده باشد.
در ایران، دانش بنیان، با توجه به هم‌افزایی علم و ثروت و رسیدن به اهداف علمی و اقتصادی حاصل از تحقیق و توسعه در حوزه های مختلف فناوری‌ و بر اساس معیارهای ارزیابی شرکت های دانش بنیان، مورد تائید قرار می‌گیرد.

 

شرکت دانش بنیان تفاوت با استارتاپ فن بنیان

 

مزایای دانش بنیان بسیار زیاد است، در ایران تحت پوشش تسهیلات، حمایت ها و معافیت های دانش بنیان قرار می‌گیرند که می‌تواند کمک های گسترده ای به افراد صاحب این کسب و کار ها برساند.

 


توضیحات بیشتر درباره شرکت های دانش بنیان و انواع آنها را در فن بنیان بخوانید.


تفاوت استارتاپ و شرکت دانش بنیان

  1. ریسک پذیری
  2. هزینه ها
  3.  ایده های نو
  4. قوانین در کشور

ریسک پذیری

استارت آپ ها در بازی احتمالات هستند و بهترین ها در این بازی می‌برند و گاهی هم به تازه وارد ها می‌بازند؛ استارتاپ، بسیار فضایی با ریسک پذیری بالا دارد و بیش از نود درصد استارتاپ ها محکوم به شکستند.
در مقابل شرکت های دانش بنیان، فضای ریسک پذیری کمتری دارند زیرا به دلیل بودجه بیشتر به شکل استراتژیک تری عمل می‌کنند.

هزینه ها

استارتاپ با بودجه ای بسیار کم برای پاسخ به یک نیاز و حل مسئله ای در جامعه ایجاد می‌شود اما شرکت های دانش بنیان به دلیل هزینه های بالای تحقیق و توسعه، با بودجه های بسیار زیادتری شروع به کار می‌کنند.

ایده های نو

برای داشتن یک شرکت نوپا، نیازی نیست حتما ایده ای کاملا جدید داشته باشید یا ایده ی شما برگرفته از علم، دانش و فناوری باشد، شما می‌توانید با به روز رسانی یک خدمت و یا کالا ، استارتاپ خود را راه اندازی کنید؛ اما شرکت های دانش بنیان حتما با یک ایده ی برخاسته از دانش و فناوری شروع می‌شوند.

قوانین در کشور

در کشور ما، قوانین و دستور العمل های زیادی برای شرکت های دانش بنیان وضع شده اند، این شرکت ها شامل حمایت های مالی و حقوق و مزایای زیادی میشوند اما قانونی برای استارتاپ ها وضع نشده و این دو از یکدیگر تفکیک نشده اند که بسیاری از متخصصین معتقده اند این جدا نشدن شرکت های دانش بنیان از استارتاپ ها نتیجه ی خوبی نخواهد داشت. با یکسان در نظر گرفتن استارتاپ و دانش بنیان، تعداد شرکت های دانش بنیان بسیار بالا میرود و همچنین تخصیص کمک های مالی به شرکت های استارتاپ از منابع دانش بنیان، باعث ضعیف شدن حمایت ها از شرکت های دانش بنیان میشود.

به طور کلی تمامی شرکت های دانش بنیانِ تازه‌کار، یک استارتاپ هستند اما همه ی استارتاپ ها نمی‌توانند دانش بنیان باشند.

فرم درخواست مشاوره

برای جلسه مشاوره لطفا فرم زیر را تکمیل نمایید و یا با شماره های درج شده تماس بگیرید.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.