یکی از خدماتی که تحت حمایت به شرکت های دانش بنیان عرضه میشود، وام های کم بهره ای است که به دستور معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به عنوان متولی این طرح ملی در اختیارآنها قرار میگیرد. با این وجود هم کسانی که قصد دارند برای دریافت تأییدیه دانش بنیان اقدام کنند و هم کسانی که در حال حاضر این تأییدیه را در اختیار داشته و تلاش میکنند از این حمایت مخصوص بهره برداری نمایند، با ابهام در این خصوص مواجهند و نمیدانند که این وام ها چه خصوصیات و مشخصاتی دارند. در این مطلب تلاش میکنیم این نقطه تاریک را برای مخاطبان عزیز مجموعه فن بنیان روشن کنیم.
فهرست مطالب:
اگر مطلب مزایای دانش بنیان را در سایت مجموعه فن بنیان مطالعه کرده باشید، حتما می دانید که یکی از زیرشاخه های اصلی مزیت هایی که شرکت های خصوصی با دریافت تأییدیه این طرح بدست می آورند، تسهیلات هستند. گرچه بسیاری از شرکت ها در خصوص وام دانش بنیان به عنوان مشهورترین نوع تسهیلات این طرح شنیده اند، اما درک صحیحی از ابعاد آنها و چگونگی دریافتشان همچنان وجود ندارد. در این مطلب تلاش می کنیم شما مخاطبان عزیز را با این تسهیلات و ریز و درشت نحوه اختصاص آنها به شرکت ها بیشتر آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
تسهیلات دانش بنیان جزو مزایای این طرح قرار می گیرند و در کنار حمایت ها و معافیت ها، سه رکن اصلی طرح دانش بنیان را تشکیل می دهند. اکثراً زمانی که در خصوص تسهیلات صحبت می کنیم، بحث آن دسته از مزیت هایی است که معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به لحاظ مالی برای شرکت ها فراهم می کند و عمده این مزایا صرفاً یا سرمایه هستند یا شرکت را به مسیری برای تأمین سرمایه مورد نیازشان هدایت می کنند.
بر این اساس سه گروه اصلی از تسهیلات در اختیار شرکت ها قرار می گیرد:
کمک بلاعوض زمانی در اختیار یک شرکت قرار می گیرد که در مسیر تجاری سازی یک محصول، یک مانع مشخص ولی نه چندان بزرگ سر راه شرکت قرار گرفته است. برای مثال در هنگام نیاز به تأمین منابع برای نمونه سازی، راه اندازی خط تولید و توسعه محصول به سرمایه نه چندان بزرگی نیاز است که با تأمین آن، مجموعه متقاضی می تواند به سرعت رشد کند.
وام یکی از پرکاربردترین تسهیلاتی است که در اختیار شرکت های دانش بنیان قرار می گیرد. بسته به نوع شرکت دانش بنیان و همچنین با تأیید کارشناسان معاونت علمی، سقف وام تأییدی برای شرکت ها می تواند متفاوت باشد، اما در هر صورت زمان بازپرداخت قابل توجهی برای آن در نظر گرفته می شود که در مقادیر سنگین تر می تواند تا سه سال هم بالا برود.
در رتبه سوم هم کمک برای پیدا کردن سرمایه گذار را داریم. اگر نیاز شرکت به شکلی است که باید توسط یک جریان سرمایه حل شده و با مبالغ اندک در قالب کمک بلاعوض یا مقادیر بیشتر در قالب وام حل شدنی نیست، معاونت کمک می کند تا یک سرمایه گذار علاقمند به حوزه فعالیت شرکت وارد همکاری با آن شده و این نیازها را بر اساس توافقی که میان دو طرف شکل می گیرد، رفع نماید.
اول از همه بد نیست کلیت این طرح حمایتی را متوجه بشویم. شرکت های دانش بنیان مجموعه هایی هستند که به خاطر سطح و حوزه فعالیتشان از حمایت های گوناگونی برخوردار میشوند. هر کدام از این حمایت ها با هدف مشخصی در نظر گرفته شده است تا بتواند خلأ موجود در یک حوزه حیاتی برای رشد و توسعه مجموعه را رفع کند. برای مثال امریه سربازی به منظور کمک به حفظ نیروی انسانی متخصص در فرآیند تحقیق و توسعه فراهم آمده است در حالی که اعتبار مالیاتی تلاش میکند بار مالی ناشی از مالیات را برای شرکت سبک کند.
مشخصاً وام نیز برای کاهش فشار ناشی از هزینه های فعالیت به یک شرکت داده میشود، اما معاونت علمیو فناوری ریاست جمهوری با بررسی ویژگی های معینی در یک مجموعه میزان مجاز دریافت وام آن را استخراج میکند و در واقع هدف از وام، تأمین نیاز موجود بسته به این ویژگی هاست.
ساختار پرداخت معمولا از طریق ارتباط گرفتن معاونت علمی با صندوق نوآوری و شکوفایی انجام میشود، جایی که صندوق بر اساس نیاز و درخواست شرکت اقدام به اختصاص دادن نوع خاصی از وام نموده و سپس تسهیلات مربوط به آن را در اختیار مجموعه قرار میدهد. اغلب یک بانک هم به عنوان طرف قرارداد برای تأمین منابع مالی تسهیلات معرفی میشود که باید مبلغ تأییدی صندوق را به شرکت پرداخت نماید.
اما همه این اطلاعات بیش از حد کلی هستند. شاید بهتر باشد به سراغ انواع وام هایی برویم که برای شرکت های این حوزه در نظر گرفته میشوند تا با جزئیات این حمایت بیشتر آشنا شوید.
تسهیلات مالی و اعتباری صندوق نوآوری و شکوفایی که به شرکت های دانش بنیان عرضه میشود، به 9 دسته اصلی تقسیم میشوند:
در ادامه هر کدام از این حمایت های نه گانه را با جزئیات بیشتر بررسی میکنیم.
این نوع وام تا 100 درصد هزینه های مورد نیاز برای نمونه سازی را متناسب با توان شرکت پوشش میدهد و هدف از آن کمک به تولید یک نمونه مهندسی برای معرفی به بازار میباشد. صندوق به شرطی این مبلغ را تقبل میکند که حداقل یک نمونه آزمایشگاهی مورد تأیید معاونت علمیریاست جمهوری در محل شرکت تولید شده باشد و طرح فنی برای توسعه آن به بازار و درآمدزایی از طریق آن موجود باشد.
به منظور کمک به ظرفیت سازی شرکت برای ورود به بازار انجام شده و به شرطی داده میشود که محصول مجموعه هنوز به درآمدزایی نرسیده باشد. تا سقف 80 درصد هزینه های مورد نیاز شرکت برای ورود به بازار از طریق تولید یک محصول به کمک این تسهیلات تأمین شده و شرط دریافت آن این است که مجموع فروش سالیانه شرکت از 20 میلیارد تومان بالاتر نرفته باشد.
به صورت مرحله ای پرداخت شده و بر اساس گزارش پیشرفت طرح میزان سقف آن مشخص میشود. به شرطی که حداقل یک نمونه صنعتی از محصول داشته باشید، تأییدیه های فنی آن موجود باشد و محصول سهم قابل توجهی در بازار مربوطه بدست آورده باشد، صندوق این تسهیلات را در اختیار شما قرار میدهد که میتواند تا سقف 80 درصد هزینه های مورد نیاز مجموعه را تأمین کند.
پوشش دهنده هزینه های تأمین مکان تولید، خرید و راه اندازی تأسیسات زیربنایی، خرید و راه اندازی ماشین آلات و تأمین مواد اولیه است و میتواند تا 80 درصد هزینه های مورد نیاز شرکت را تأمین کند. این وام هم مشابه تسهیلات قبل از تولید صنعتی به صورت مرحله ای پرداخت میشود و به پیشرفت طرح وابسته است. تا زمانی که حداقل یک نمونه آزمایشگاهی از محصول با تأییدیه های فنی و استانداردهای آن را در اختیار داشته باشید که به تأیید معاونت علمیرسیده باشد، میتوانید برای این تسهیلات درخواست بدهید.
هدف از آن کمک به راه اندازی کسب و کارهای استارت آپی از طریق تأمین مالی شتاب دهنده هاست و بنابراین مختص این گروه خاص از شرکت های دانش بنیان میشود. میتوان این نوع از تسهیلات را چندین بار درخواست کرد و هر بار با بررسی رشد امتیازات شتابدهی و تسویه حداقل 20 درصد از تسهیلات قبلی، امکان پرداخت مجدد آن وجود دارد.
این تسهیلات هم چندین بار قابل دریافت است. شامل دو گروه تسهیلات تأمین مالی قرارداد و تسهیلات رشد تولید است که میتواند تا سقف 40 درصد از کل مبلغ قرارداد برای شرکت ها را در حالت اول شامل شود. در حالت دوم، در نخستین حمایت، تا 20 درصد فروش دانشبنیان برای فعالیت های پلتفرمی و پرداخت دیجیتال و 50 درصد فروش دانشبنیان برای سایر فعالیتها قابل اعطاء است و در حمایتهای بعدی، معادل 25 درصد مجموع فروش حمایت شده در نوبتهای قبلی به عنوان آورده شرکت در نظر گرفته میشود.
تا سقف 70 درصد از ارزش کل رهن محل کار را میتوانید از طریق این تسهیلات از صندوق دریافت کنید. این خدمت که جزو حمایت های مخصوص شرکت های کوچک و تازه تأسیس است، در سقف تهران تا سقف 650 میلیون تومان، در مراکز استان ها تا 550 میلیون تومان و در سایر شهرها تا 350 تومان سقف دارد. شاید مهمترین شرط دریافت آن این باشد که کارشناس معاونت علمیباید تأیید کند که شرکت حداقل 30 درصد از ارزش کل رهن ملک را میتواند به عنوان حداقل آورده سالیانه خود اثبات کند.
این خدمات به این معنا هستند که شرکت قصد دارد یک محصول یا ماده اولیه معین را خریداری کند و قادر نیست هزینه های آن را پرداخت کند، پس معاونت وارد عمل شده و هزینه مورد نیاز را پرداخت میکند. سپس به مرور زمان هزینه پرداخت شده را از شرکت پس میگیرد. لیزینگ و استصناع را میتوان تا سقف 70 درصد قیمت محصول درخواست کرد و آن را به صورت تک مرحله برای لیزینگ و چندمرحله ای برای استصناع دریافت نمود. میزان کارمزد و تنفس در این طرح نیز بر اساس نظر کارشناس مشخص میشود.
به نام LC داخلی هم شهرت دارد و در ارتباط نزدیک با بانک های مورد تأیید صندوق به شرکت ها اعطا میشود. طبق قاعدهای که در مورد اعتبار اسنادی وجود دارد، هرگاه که خریدار قادر به پرداخت مبلغ خرید نباشد، بانک موظف است باقیمانده یا تمام مبلغ خرید را بپردازد. بانک همچنین به نیابت از خریدار که نگهدارنده اعتبارات اسنادی است تا زمان در یافت تائیدیه که کالاهای خریداری شده حمل شده اند وجه را پرداخت نخواهد کرد.
اگر با مطالعه این مطلب علاقمند شده اید که تأییدیه دانش بنیان دریافت کنید یا اگر این تأییدیه را بدست آورده و حالا می خواهید برای گرفتن تسهیلات اقدام کنید، مجموعه فن بنیان خدمات خود را در اختیار شما قرار می دهد. از مشاوره مسیر دریافت تسهیلات تا عهده دار شدن این کار و تأمین سرمایه مالی مورد نیازتان، می توانید در تمام مراحل روی کارشناسان زبده و نخبه ما حساب کنید. تنها کافی است با ما تماس بگیرید تا از چند و چون انجام این کار مطلع شوید.
مجموعه فن بنیان آماده است تا خدمات خود را برای آن دسته از عزیزانی که قصد دریافت حمایت های وام دانش بنیان را دارند، با به صرفه ترین هزینه و در سریعترین زمان ممکن در اختیار هموطنان قرار بدهد. حتی اگر هنوز موفق به دریافت تأییدیه نشده اید، کارشناسان ما میتوانند به شما کمک کنند تا در این مسیر قرار گرفته و بعد از دریافت تأییدیه دانش بنیان برای اخد وام اقدام نمایید. در تمام مسیر میتوانیم در کنار شما بوده و راه را برایتان روشن کنیم و تنها چیزی که نیاز دارید، یک تماس با تیم ماست.
جمع بندی
تسهیلات و وام های مختلفی به شرکت های دانش بنیان تعلق میگیرد که در این مقاله سعی کردیم تمامی این وام ها را بررسی کنیم، بنابراین اگر قصد دریافت تسهیلات دانش بنیان را دارید این مطلب را به طور کامل بخوانید، همچنین در صورت نیاز به مشاوره برای اطلاع از شرایط دریافت تسهیلات می توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید تا به طور کامل شما را در این زمینه راهنمایی کنند. اگر سوالی در ذهن شما در خصوص این مسائل باقیمانده است می توانید سوالات خود را در انتها این صفحه و در بخش دیدگاه ها بپرسید تا کارشناسان ما پاسخگوی شما عزیزان باشند.
برای جلسه مشاوره لطفا فرم زیر را تکمیل نمایید و یا با شماره های درج شده تماس بگیرید.