ثبت اختراع محصولات دانش بنیان

ثبت اختراع محصولات دانش بنیان

برای بسیاری از کسانی که قصد دارند به جرگه شرکت های دانش بنیان ملحق شوند و در زمینه تولید انواع کالاها با پیچیدگی های فنی و عملیاتی سطح بالا مهارت دارند، موضوع ثبت اختراع همواره به عنوان یکی از سوالات اصلی مطرح شده است. در این مطلب تلاش می کنیم شما را با الزام یا عدم الزام و همچنین جزئیاتی که باید در این خصوص بدانید، بیشتر آشنا کنیم. با ما در ادامه همراه باشید.

فهرست مطالب:

محصول دانش بنیان چیست

اول بد نیست بدانیم چه رابطه ای میان محصول دانش بنیان و یک اختراع برقرار است. اگر بخواهیم به شدت کلی صحبت کنیم، باید بگوییم که محصولی که به نام دانش بنیان می شناسیم، از نقطه نظر سطح فناوری باید نسبت به آنچه که در حوزه فعالیتش «حد میانگین» محسوب می شود، جایگاه بالاتری داشته باشد. برای مثال تولید مسکن های پیش پا افتاده مانند استامینوفن گرچه نیازمند سطح مشخصی از دانش و مهارت در تولید خواهد بود، اما به دلیل اینکه انبوهی از شرکت ها قادر به انجام آن هستند در سطح دانش بنیانی قرار نمی گیرد. اما اگر شرکت دست به تولید داروی بیماری های خاص زده باشد که رقبای اندکی در بازار دارد و دستیابی به فرمولاسیون دقیق آن نیازمند تحقیق و توسعه به مدت قابل توجهی است، با محصولی روبرو هستیم که می تواند تأییدیه نهادهای مربوطه، بالاخص معاونت علمی ریاست جمهوری را بدست آورد.
با این تفاسیر به راحتی می توان متوجه شد که دریافت تأییدیه دانش بنیان الزاماً به این معنی نیست که محصول جدید و نوآورانه ای تولید شده است، بلکه مشخص می شود که با سطح فناوری بالایی روبرو هستیم. این جداسازی اهمیت فراوانی دارد، چون برای مثال گرچه دستگاه MRI سال هاست که در بیمارستان ها به کار می رود اما شرکت های معدودی در سطح جهان به تکنولوژی ساخت آن دسترسی دارند. اما شاید حالا بپرسید پس آیا به مدارکی برای ثبت محصول به عنوان اختراعی جدید نیاز دارید یا خیر؟ در ادامه این مورد را با هم بررسی می کنیم.

آیا ثبت اختراع برای تأییدیه دانش بنیان لازم است؟

جواب این سوال منفی است. برخی حوزه ها نیازمند داشتن استانداردها و تأییدیه های معینی هستند. برای مثال، اگر قرار باشد محصولی را برای حوزه نانو پیشنهاد بدهید باید حتما تأییدیه ستاد نانو را پیش از اقدام برای دانش بنیانی دریافت کنید. همین موضوع در مورد حوزه مواد غذایی و دارو هم برقرار است و باید حتما تأییدیه های سازمان غذا و دارو پیش از اقدام برای دریافت تأییدیه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گرفته شوند. اما به صورت کلی برای اختراعاتی که مشابه آنها قبلا دیده نشده است، هیچ نیازی نیست ثبت اختراع داشته باشید. البته شکی نیست که داشتن ثبت اختراع می تواند به شما کمک کند تا فرآیند ارزیابی روان تر و ساده تری را از سر بگذرانید.
سیاست معاونت علمی و فناوری در این خصوص ساده است: به نظر سیاستگذاران این سازمان، بسیاری از کسانی که به اختراع ادوات جدید می پردازند با مشکلات مالی و عدم حمایت دست و پنجه نرم می کنند و بنابراین حمایتی که طرح دانش بنیان از این افراد به عمل می آورد باید پیش از صرف وقت و هزینه آنها برای به ثبت رساندن اختراعاتشان صورت بگیرد. به همین دلیل داشتن مدارک ثبت برای اختراعتان یک الزام برای دریافت تأییدیه از سازمان های مسئول نیست. این موضوع تا جایی پذیرفته شده است که حتی یکی از برنامه های حمایتی از شرکت هایی که تحت این طرح مدرک دانش بنیانی می گیرند، کمک به گرفتن ثبت مذکور برای اختراعشان است. این مورد را در ادامه بیشتر برایتان باز می کنیم.

ثبت اختراع پس از دانش بنیان شدن

پس از اینکه یک شرکت بتواند تأییدیه معاونت را گرفته و در فهرست شرکت های این طرح وارد شود، حدود 110 برنامه حمایتی در اختیار آن قرار می گیرد. این برنامه ها تنوع بسیار زیادی دارند و تلاش شده است به کمک آنها طیف گسترده ای از مشکلات ریز و درشت در زمینه هایی مثل بازاریابی، استراتژی، تحقیق و توسعه، نیروی انسانی، استقرار، راه اندازی خط تولید انبوه و همچنین حفظ حقوق محصولات تولید شده توسط شرکت مورد رفع و رجوع قرار بگیرند.
در بین این 110 برنامه، یکی از شاخص ترین آنها هم حمایت های مربوط به ثبت اختراع برای محصول دریافت کننده تأییدیه است. به کمک این حمایت شرکت می تواند در زمان به مراتب کمتر از حالت عادی برای گرفتن مدارک اقدام کرده و به سرعت از موانعی که به صورت عادی ممکن است چند ماه شما را در سازمان های مربوطه درگیر کنند، عبور نماید. پس نه تنها شما نیاز نیست این مدارک را پیش از اقدام برای ارزیابی معاونت علمی گرفته باشید، بلکه پس از تأیید شدن توسط این نهاد می توانید فرآیند مذکور را با سرعت حتی بیشتری هم طی کنید و برای نیازهای آتی یا صرفاً حفظ حق تولید محصول، آن را به نام خودتان ثبت نمایید.

جمع بندی
اگر در خصوص چگونگی اقدام برای دریافت تأییدیه یا ثبت محصولتان به عنوان یک اختراع جدید تردید دارید، مجموعه فن بنیان خدمات خود را به کمک پرسنل حرفه ای و باتجربه خود در این زمینه در اختیار شما قرار می دهد. کارشناسان ما آماده اند که هر زمان که بخواهید، در این خصوص به شما مشاوره و کمک بدهند و با همیاری ما می توانید در کوتاه ترین زمان ممکن به این مهم دست پیدا کنید. اگر در این زمینه باز هم تردید دارید، تنها یک تماس با ما کافی است تا از چند و چون مسیر به خوبی آگاه شده و مسیر پیش روی خود را بهتر بشناسید.

فرم درخواست مشاوره

برای جلسه مشاوره لطفا فرم زیر را تکمیل نمایید و یا با شماره های درج شده تماس بگیرید.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.